Shutterstock

Analyse Melk

Concentraat tegendraads op lagere markt 'liquids'

6 Januari 2022 - Klaas van der Horst

Magere melkconcentraat laat een tegendraadse beweging zien op een verder dalende markt voor vloeibare zuivel. Magere melkconcentraat is goed gevraagd en stijgt daardoor stevig in prijs. Rauwe melk gaat daarentegen bijna even hard onderuit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit blijkt uit de jongste noteringen van DCA Markets. Voor de productie van melkpoeder is concentraat iets te duur, want met een prijs van bijna €3.200 per ton blijft er na verpoederen weinig over om nog wat aan te verdienen. Zeker met de huidige hoge energieprijzen en het dure transport. Magere melkpoeder brengt ruim €3.400 per ton op. Vanuit landen als Griekenland is er evenwel nog steeds behoefte aan grondstof voor onder meer de verse zuivelproductie.

Rauwe melk daalde deze week wel weer iets in prijs, na het lichte herstel van de week hiervoor. Nederlands product blijft ook erg schaars. In Duitsland lijkt het aanbod iets beter. Deze situatie laat zich aflezen aan de prijsontwikkeling.

Room iets omlaag
De roomnotering daalt deze week slechts licht. Het lijkt erop dat kopers even aarzelen: afwachten tot de prijs verder daalt door een toenemende melkaanvoer, of toch kopen omdat het aanbod krap blijft? De boternotering weerspiegelt dit gevoel, maar daar is slechts een minimale prijsdaling waar te nemen.

De prijzen voor kaas en melkpoeder blijven kalmpjes stijgen. Producenten lijken zich op te maken voor een verdere prijsverhoging. Misschien zit die ruimte er ook in. De combinatie van melkpoeder en boter rendeert tenslotte beter dan kaas en wei.

Dit laatste product is trouwens wel opmerkelijk duur. Weiconcentraat brengt momenteel zo'n €1.000 per ton op. Weipoeder voor food kruipt qua prijs dicht tegen €1300 per ton aan. Voor de vleeskalverhouderij is dit dramatisch duur, al is het nog geen prijs op een 'all-time high'. Daarvoor moet er nog een paar honderd euro bij.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden