Trotse Jonge Boeren

Aangeboden door Trotse jonge boeren

'Boer zijn is een heel trots beroep'

10 Januari 2022

Trotse Jonge Boeren verbindt boer en burger met elkaar. Melkveehouder Naomi de Rijk wil dat meer mensen weten wat boeren doen. In dit stuk vertelt ze daarover. "Mijn doel is dat mensen over de hele wereld zullen zeggen: Boer dat is een trots beroep."

Terwijl ik de strohokken aan het uitmesten ben, vliegt er altijd van alles door mijn hoofd. Het gevoel dat ik me moet laten horen steekt vandaag de kop op. Ik wil laten zien voor welk vuur we staan als agrariërs, wat er speelt op het bedrijf, de onrust in de sector.

Meneer, mevrouw, weet u het al? Weet u al dat wij voor uw avondeten zorgen? Dat wij samen met ons vee voor de natuur zorgen? Dat we als geen ander het belang van duurzaam handelen kennen?

Maar weet u ook dat wij niet zeker zijn of we volgend jaar nog koeien in de stal mogen houden? Dat ik niet zeker weet of ik na mijn opleiding nog een toekomst heb als boerin?'

Deze gedachten worden voor mij steeds belangrijker. Want op ons bedrijf thuis hebben we genoeg te maken gehad met de gevolgen van regelgeving en beperkingen. Daardoor dacht ik ook vaak: ben ik nou gek? Zijn wij als agrariërs echt zo slecht bezig? Maar als ik dan aan het eind van de dag op de voergang sta te kijken naar de koeien die zo gulzig gras eten dat je er zelf bijna aan zou beginnen, dan verdwijnt die gedachte gelukkig gauw uit mijn hoofd.

Want hoe graag ik wil dat mensen beseffen in wat voor moeilijkheden we zitten, zo graag wil ik ook mensen kunnen laten genieten van wat wij doen. Mijn doel is dat mensen over de hele wereld zullen zeggen: Boer dat is een trots beroep. Boeren produceren voedsel, de eerste levensbehoefte. Maar om dat te kunnen beseffen, moeten mensen wel weten wat we doen. En daarom de aanmoediging voor alle boeren: laat zien wat je doet en waarom je iets doet. Heb geduld als iemand iets niet begrijpt en leg het uit. Sta open voor vernieuwing en verbetering. Wij weten ook niet alles. Maar die verandering van mindset, die komt alleen als we van ons laten horen en als we er samen voor gaan. Het afgezaagde spreekwoord is waar: alleen ga je sneller, maar samen kom je verder.

Geschreven door: Naomi de Rijk

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief