Shutterstock

Nieuws Melkprijzen

Melkprijzen in heel Europa naar 40 euro

8 Januari 2022 - Wouter Baan

De gemiddelde melkprijs in Europa is in de maand november naar een niveau van €40 per 100 kilo gestegen. De keren dat dit in de afgelopen twee decennia gebeurde, zijn op één hand te tellen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op basis van de marktmonitor van de Europese Commissie is de gemiddelde melkprijs in Europa in november met 3,5% gestegen tot €40 per 100 kilo. Dat is een unicum. Sinds de eeuwwisseling gebeurde dit alleen in 2014 en dat was kortstondig. De melkprijzen zijn gestegen door het goede sentiment op de zuivelmarkt. Op basis van boter en magere melkpoeder ligt de grondstofwaarde (berekend op de weeknoteringen) nu boven de €50 per 100 kilo.

Dankzij lage melkaanvoer
Wanneer het goede sentiment in 2022 aanhoudt, is het aannemelijk dat de melkprijzen in Europa verder oplopen. In Nederland hebben verschillende verwerkers, die prijzen voorafgaand aan de nieuwe maand bekendmaken, voor januari inmiddels verder verhoogd. De onderkant van de melkprijzen in ons land ligt nu nabij de €43 per 100 kilo. De opleving in de markt is te danken aan krappe voorraden, ingegeven door de fors lagere melkaanvoer in belangrijke productielanden.

Hoewel de melkprijs op zichzelf hoog is, betekenen de prijsstijgingen niet per se een forse margeverbetering voor veel bedrijven. De kosten voor voer en energie zijn immers ook hard gestegen. The Irish Farm Association (IFA) heeft deze week laten weten dat de uitbetalingsprijzen deze maand ruim boven de €40 per 100 kilo moeten liggen en voeren daarmee de druk op voor verdere verhogingen. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden