Shutterstock

Nieuws Melk

VS claimt overwinning in kaasruzie met EU

10 Januari 2022 - Klaas van der Horst

Gruyère is een generieke kaassoort waarvan elke kaasproducent de naam mag gebruiken en niet enkel Zwitserse en Franse kaasmakers die voldoen aan een door de EU vastgelegde erkenningsregeling. Dit heeft een rechter in de Amerikaanse staat Virginia uitgesproken in een hoger beroep van een zaak uit 2020.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het geschil speelde tussen de Franse en Zwitserse verenigingen van Gruyère-producenten enerzijds en het Consortium for Common Food Names (CCFN), de U.S. Dairy Export Council, de National Milk Producers Federation (NMPF) en een reeks kleinere zuivelorganisaties in de VS.

Deze organisaties vieren de uitspraak als een grote overwinning. De zaak over de Gruyère-kaas is er één van vele die spelen in het handelsgeschil tussen de EU en de VS over producten met een geografisch beschermde oorsprong. 

Goudse en Edammer ook generieke soorten
Ook over Goudse en Edammer kaas zijn geschillen uitgevochten. Uitkomst van dat geschil was dat Edam en Gouda geen beschermde oorsprongsproducten uit Nederland zijn, maar dat iedereen ook deze kazen mag produceren. Voor Goudse en Edammer kaas met de toevoeging Holland geldt wel een geografische bescherming, net als voor Noord-Hollandse Gouda. 

VS wil geen beperkingen, EU wel
Het geschil tussen Europa en de VS over kazen loopt ruwweg langs de lijn dat de VS zoveel mogelijk  generieke aanduidingen wil (want de VS kent vrij weinig 'eigen' kaassoorten), terwijl de EU graag historische rechten claimt voor een groot aantal kaassoorten en daarbij behorende beschermingsregels wil.

Nog onduidelijk is of de Zwitserse en Franse Gruyère-makers nog verder gaan procederen tegen de jongste uitspraak of niet.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden