Agrifoto

Analyse Voer

Naar voer van goede kwaliteit wordt gezocht

11 Januari 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De fouragehandel loopt redelijk soepel. Met name naar bijproducten is veel vraag en ook goed kuilgras wordt gezocht. In hooi en stro is het wat rustiger, maar dat komt vaker voor rond deze tijd van het jaar.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is volgens verschillende handelaren een beetje zoeken welke richting de prijzen op de ruwvoermarkt de komende maanden zullen kiezen. Boeren met hooi en stro in de schuur, bijvoorbeeld in Duitsland of Frankrijk, beginnen voorzichtig aan te bieden. Veehouders in Nederland zijn echter nog niet bezig met het vullen van gaatjes. Wat nodig is wordt gedaan, maar we zitten nog te vroeg in het seizoen om een beetje zicht te krijgen op het nieuwe weideseizoen en waar de gaten vallen.  

Afwachtende houding
De handel in hooi en stro is redelijk rustig op het moment volgens handelaren. Er is wel belangstelling vanuit de veehouderij en er wordt ook wel wat gedaan, maar veehouders die voldoende voorraad hebben wachten rustig af en kijken hoe de markt zich verder ontwikkelt. De DCA Indicatieprijs voor tarwe- en gerstestro blijft gelijk aan vorige week op €130 per ton. Voor weidehooi staat de DCA Indicatieprijs op €190 per ton. Bij graszaadhooi loopt de handel wat moeilijker. Vraag is er niet veel en een tegenvallende kwaliteit van verschillende partijen die op de markt komen, helpen daarbij bepaald niet. Voor goed graszaadhooi loopt de DCA Indicatieprijs van €130 tot €150 per ton afhankelijk van het ras.

Voor kuilgras van een goede kwaliteit zijn kopers. Dat is alleen niet makkelijk te vinden. Gras is ruim voldoende gewonnen afgelopen seizoen, maar de kwaliteit is gemiddeld genomen niet 'je van het'. Voor goed kuilgras geschikt voor melkkoeien staat de DCA Indicatieprijs op €70 per ton. Voor gras van topkwaliteit dat geschikt is voor geiten wordt door verschillenden zelfs nog iets meer gerekend. Naar gras van een mindere kwaliteit is weinig vraag.

Grote verschillen in kwaliteit
De maïshandel moet nog goed op gang komen. Enkele handelaren merken wel dat er flinke verschillen in kwaliteit van de snijmaïs zitten. Een deel van de maïs is volgens verschillende insiders te vroeg gehakseld. Dat is terug te zien in de voerderwaardes in de kuil. Voor goede maïs doet de DCA Indicatieprijs een klein stapje omhoog naar €72,50 per ton.

De vraag naar bijproducten blijft goed. De markt is een echte vraagmarkt momenteel; alles wat beschikbaar komt vindt makkelijk zijn weg. Het is volgens enkele handelaren zelfs meer de kunst de vaste klanten tevreden te houden. De DCA Indicatieprijs voor voeraardappelen blijft gelijk op €45 per ton. De DCA Indicatieprijs voor bierbostel is iets gestegen naar €3,15 per procent droge stof.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden