Shutterstock

Analyse Rundvlees

Rundvleesmarkt oogt nog altijd onverstoorbaar

13 Januari 2022 - Stef Wissink

De prijsvorming voor slachtrunderen en rundvlees kan op het moment door niets of niemand verstoord worden. Daar waar de prijzen in de eerste weken van andere jaren geregeld een stapje terug moesten doen, is dat dit jaar anders.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de veemarkt in Bunnik weten de noteringen voor verschillende soorten slachtvee er - ondanks het extreem hoge prijsniveau - nog een plusje uit te persen. Een krap aanbod aan slachtrunderen lijkt de voornaamste oorzaak. Ook in buurland Duitsland is het aanbod krap. De prijzen voor slachtkoeien gaan in de eerste weken van het jaar verder omhoog.

Noteringen
Zo brengen worstkoeien (eerste kwaliteit) op de markt in Bunnik €0,03 meer op in de eerste week van het jaar, tot gemiddeld €3,08 per kilo geslacht gewicht, exclusief btw. Slachtkoeien (R) brengen zelfs €0,05 per kilo meer op en noteren €4,18 per kilo geslacht gewicht. Slachtstieren (E) zijn stabiel op €5,00 per kilo geslacht gewicht.

Het blijvend krappe aanbod komt duidelijk naar voren in de statistieken van de Rijksdienst voor Ondernemen Nederland (RVO.nl). Ook de afgelopen weken lag het aantal slachtingen op een lager niveau dan in voorgaande jaren. In de laatste vier weken van het jaar werden er in Nederland 33.461 runderen geslacht en verwerkt. Eén jaar eerder waren er dat in de laatste vier weken van het jaar nog meer dan 40.000 stuks.

Problemen Verenigde Staten
Ondertussen zorgt de snelle verspreiding van de omikronvariant in de Verenigde Staten, één van 's werelds topproducenten, voor meer problemen bij de verwerking van slachtvee. Besmet personeel kan niet worden ingezet en dit leidt tot een lagere verwerkingscapaciteit wat het aanbod rundvlees (verder) verkrapt.

Ook BSE blijft de markt links en rechts beïnvloeden. De grootste importeur, China, schortte deze week de import van rundvlees uit Canada op nadat de ziekte vastgesteld werd bij een rund in het land. Het was het eerste geval in Canada in zes jaar. Hoewel de verwachting is dat dat de importban tijdelijk is, moeten andere landen de enorme Chinese vraag invullen. Canada zelf verwacht niet een al te grote impact, omdat het de exportpositie goed heeft gespreid en het een sterke vraag uit overige landen als de Verenigde Staten, Japan, Mexico en Vietnam waarneemt.

Het wereldwijde krappe aanbod van rundvlees vindt dus in gevallen van onrust vlot een andere weg. Het is tekenend voor de huidige situatie, waarbij marktverstoringen nauwelijks invloed op de prijzen lijkt te hebben.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden