Glanbia

Nieuws Melk

Spannende week voor fabriek Glanbia en A-ware

13 Januari 2022 - Klaas van der Horst

Voor het project van Glanbia en Royal A-ware in Ierland is het een spannende week. Het Ierse opperste gerechtshof hoort de National Trust in haar bezwaar tegen de geplande kaasfabriek in Kilkenny. De uitspraak hierover is beslissend voor het project.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De advocaat van Glanbia is voorzichtig optimistisch over de mogelijke uitkomst van de zaak. Voor het eerst heeft de National Trust namelijk toegegeven dat de komst van de nieuwe kaasfabriek niet onlosmakelijk gekoppeld is aan de hele melkveehouderij-ontwikkeling in het zuidoosten van Ierland. Ook zonder de kaasfabriek zal de melkveehouderij in het gebied blijven zoeken naar ontwikkelingsmogelijkheden.

Rechters vragen verduidelijking
De uitspraak van de National Trust volgt op vragen van de rechters. Tot nog toe probeerde de organisatie het project van Glanbia en A-ware direct te koppelen aan negatieve milieu-effecten voor de hele regio en bedreigingen voor onder meer afspraken in het (milieu)akkoord van Parijs.

Volgens de oorspronkelijke plannen had de kaasfabriek van Glanbia en Royal A-ware dit jaar al moeten draaien, maar dat zal zeker niet gebeuren. De fabriek heeft een geplande capaciteit van 450 miljoen liter melk per jaar en zou €140 miljoen moeten kosten. Of dit plaatje nog hetzelfde blijft na een eventuele voor de bedrijven positieve uitspraak, is niet duidelijk.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden