Shutterstock

Nieuws Melk

Kaasproductie neemt af, export flink hoger in 2021

14 Januari 2022 - Klaas van der Horst

De Nederlandse kaasproductie was vorig jaar lager dan in 2020. Toch is de export van Nederlands grootste zuivelproduct vorig jaar sterk gestegen, ondanks de handelsproblemen met het Verenigd Koninkrijk door de Brexit. De import van kaas steeg vorig jaar overigens ook licht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit meldt de Stichting Nederlandse Zuivelbeurs op grond van voorlopige zuiveldata.
In totaal werd vorig jaar 953.000 ton kaas geproduceerd in Nederland, aldus de laatste prognose. Dat is 1,75% minder dan in 2020, toen er nog 970.000 ton uit de kaasbakken kwam. Deze daling is mede een gevolg van de lagere melkaanvoer. Mogelijk speelt ook een hogere poederproductie mede een rol.

Kaasuitvoer bijna 30.000 ton hoger
De kaasuitvoer steeg ondertussen van 921.000 ton naar 950.000 ton. In dat volume zat bijna zeker ook een deel re-export, want de uitvoer was bijna gelijk aan de productie en in Nederland wordt ook nog steeds een aanzienlijk volume kaas zelf geconsumeerd. De kaasinvoer steeg vorig jaar van 380.000 naar 383.000 ton.

kaa
De voorlopige cijfers met betrekking tot de Nederlandse kaassector: minder geproduceerd, meer verhandeld, ondanks de Brexit. Bron: Stichting Nederlandse Zuivelbeurs.

Deze betere ex- en importcijfers verhullen enigszins dat de Nederlandse kaasexport naar het VK vooral in het eerste kwartaal van 2021 flink is gedaald. Daarna lijkt de export zich redelijk goed te hebben hersteld. De import bleef achter.

brexk
De kaasexport naar het VK herstelde zich geleidelijk, de import bleef achter.

De kaasimport uit derde landen is vorig jaar gedaald en ook dit heeft volgens de zuivelhandel een directe relatie met de Brexit. Het lijkt er volgens handelaren op dat het volume dat in Nederland werd ingevoerd vanuit het VK is overgenomen door de andere EU-landen.

VK geldt voor import al als derde land
Qua veterinaire importeisen wordt het Verenigd Koninkrijk door de EU al volledig als een derde land beschouwd, wat de handel dus behoorlijk bemoeilijkt. Voor de EU-export naar het VK zal eenzelfde situatie gaan gelden per 1 september 2022.

De hogere export vorig jaar ging gepaard met oplopende prijzen. Wat dit precies betekende voor de ontwikkeling van de totale exportwaarde van kaas, kon de zuivelbeurs nog niet zeggen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden