Shutterstock

Nieuws Melk

Melkprijs LDA hoger dan Milcobel en A-ware

14 Januari 2022 - Klaas van der Horst

Coöperatie Laiterie des Ardennes (LDA) heeft de melkprijs voor december verhoogd en komt daarmee voor die maand boven Milcobel en Royal A-ware uit. Ook komt LDA op een hoger jaargemiddelde uit dan Milcobel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit een vergelijking van de prijzen bij reële gehalten, komt de melkprijs van Milcobel over 2021 uit op €36,52 per 100 liter, bij gehalten van 4,2% vet en 3,4% en een volume van 1,3 miljoen liter. Milcobel keerde over december nog wel extra melkgeld uit en verhoogde de prijs toen naar €45,20 per 100 liter, maar dat haalde het jaargemiddelde niet genoeg omhoog om LDA te overtreffen.

LDA gemiddeld boven €37,66
LDA betaalt over het hele jaar 2021 een gemiddelde melkprijs uit van €37,66 per 100 liter, bij dezelfde voorwaarden als Milcobel. De decemberprijs komt uit op €45,70 per 100 liter, wat hoger is dan beide concurrenten toen betaalden.
Royal A-ware betaalde vorig jaar in België een gemiddelde melkprijs uit van €39,46 per 100 liter. Dat is evenwel over de periode vanaf juni tot en met december. A-ware werd immers pas in juni actief met de melkontvangst in België. Gezien die kortere periode en de gemiddeld hogere prijzen toen dan in het begin van 2021, lijkt het niet gek dat A-ware uitkomt op een hogere melkprijs.

LDA naar hoogste gemiddelde
Toch kan A-ware ook over die kortere periode de vergelijking aan met Milcobel. LDA gaat door de verhoging in december een dubbeltje over A-ware heen. Milcobel betaalde over de periode van juni tot en met december gemiddeld €38,78 per 100 liter, LDA betaalde €39,56 per 100 liter. Genoemde prijzen zijn nog exclusief nabetaling. De verwachting is dat LDA die in ieder geval uitkeert. Milcobel heeft aangegeven dat het een coöperatieve teruggave (nabetaling) uitkeert van 90 cent per 100 liter en later mogelijk nog een dividend.
Arla volgde de drie genoemde bedrijven in België op enige afstand en  beweegt zich iets onder het uitbetaalniveau van Milcobel.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden