Shutterstock

Analyse Voer

Ruwvoermarkt zit in een tamme fase

18 Januari 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De stemming op de ruwvoermarkt is tam. Het gewone werk loop goed door volgens verschillende fouragehandelaren maar er komt niet veel extra handel los. Dat past ook bij de tijd van het jaar. Het is voor veehouders nog te vroeg een schatting te maken wat er nodig is om de periode tot het nieuwe weideseizoen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vraag naar bijproducten blijft goed, maar het aanbod van de campagneproducten neemt af. De bietencampagne zit erop en daarmee stopt de aanvoer van perspulp. De zetmeelcampagne loopt langer door maar ook hier is de grote piek inmiddels achter de rug. Het aanbod van aardappelvezels loopt daardoor ook terug.

Voeraardappelen blijven nog steeds moeilijk te krijgen. De verwerkende industrie kan veel aardappelen gebruiken, dat is te merken aan de hoeveelheid voeraardappelen die op de markt komt. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk op €45 per ton. Bierbostel blijft goed gevraagd. De DCA Indicatieprijs heeft weer een stapje omhoog gezet ten opzichte van vorige week en komt uit op €3,20 per procent droge stof.

Weinig handel
De handel in snijmaïs is nog rustig. Boeren die altijd kleinere partijen kopen zijn ook nu aan de markt, maar de meeste veehouders met voldoende opslag kunnen nog vooruit met de voorraad van afgelopen herfst. Tussen de maïs die aangeboden wordt zitten wel flinke verschillen in kwaliteit. Voor goede snijmaïs staat de DCA Indicatieprijs op €72,50 per ton. Bij kuilgras is vooral gras van goede kwaliteit gezocht. Het aanbod houdt echter niet over. Het is gewoon zoeken volgens handelaren om een mooie partij te pakken te krijgen. Gras van mindere kwaliteit wordt ook wel verhandeld maar daar is voldoende van te krijgen. De DCA Indicatieprijs voor goed kuilgras komt deze week uit op €70 per ton.

Bij hooi en stro loopt de handel rustig door. Veehouders doen wel wat, maar het is volgens de meeste handelaren niet echt druk. Van stro komt er steeds wat aanbod los, bijvoorbeeld uit Frankrijk en Duitsland, maar niet van dien aard dat de markt overstroomt. Vraag en aanbod zijn daardoor redelijk in evenwicht. De DCA Indicatieprijs blijft daardoor stabiel op €130 per ton. Voor weidehooi komt de vraag vooral uit de paardenhouderij. Vanuit de veehouderij blijft het voorzichtig qua vraag. Verkopers hebben echter geen haast en wachten rustig af. De DCA Indicatieprijs blijft stabiel op €190 per ton. In graszaadhooi is weinig handel op het moment. Aanbod is er wel, maar mede door de wisselende kwaliteit en relatief grof gras in de kuil is er niet veel vraag. De DCA Indicatieprijs voor graszaadhooi komt daardoor deze week iets lager uit en loopt van €130 tot €140 per ton, afhankelijk van het ras.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden