Shutterstock

Analyse Global Dairy Trade

Zuivelprijzen maken een sprong bij jubileum GDT

18 Januari 2022 - Wouter Baan

De zuivelprijzen zijn op de eerste Global Dairy Trade van het jaar onverwacht hard omhoog gegaan. Daarmee krijgt de 300e veilingeditie - die tweewekelijks door de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie Fonterra wordt georganiseerd - een extra tintje.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De stijging van de boterprijs springt er bovenuit. De GDT-notering stijgt met 5% tot $6.158 per ton. De plus is opvallend, gezien de boterprijzen in Europa momenteel juist behoorlijk onder druk staan. Mogelijk zorgt de ontwikkeling op de GDT voor een nieuwe impuls.

Melkpoeders fors hoger
Ook de melkpoeders noteren fors hoger. Net als boter stijgt ook magere melkpoeder met 5% tot $3.963 per ton. Sinds de zomer zit de notering nonstop in de lift en zijn al diverse prijsrecords gesneuveld. De psychologische grens van $4.000 ligt binnen handbereik. Volle melkpoeder, de basis onder de melkprijs van Fonterra die dit jaar op een record afstevent, stijgt zelfs met 5,6% tot $4.082 per ton. Het goede nieuws is hiermee nog niet op, want ook cheddar (+1,1% tot $5,546) en AMF (+0,6% tot $6.720) noteren hoger.

De gemiddelde prijsindex stijgt per saldo met 4,6% tot $4,463 per ton. Dit is het hoogst niveaus sinds medio 2015. Het verhandelde volume bedroeg deze editie iets meer dan 30.000 ton, wat vrij gangbaar is. De positieve ondertoon op de GDT wijst erop dat de honger naar zuivel onverminderd groot blijft.

Sinds 2008
Sinds 2008 worden twee keer peer maand zuivelfabricaten verhandeld op het platform van de GDT. In de loop der jaren heeft de veiling zich ontwikkeld tot een belangrijke graadmeter van het wereldwijde sentiment. De zuivelbedrijven die momenteel de fabricaten aanbieden, zijn: Fonterra, Dairy America, het Indische Amul, Arla, Arla Foods Ingredients en Polish Dairy.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden