Shutterstock

Analyse Melk

Duitse melkproductie verder gekrompen

20 Januari 2022 - Stef Wissink

De stevige krimp van de Duitse melkproductie, die sinds vorige zomer zichtbaar is, heeft in november versterkt doorgezet. De melkaanvoer in Duitsland is, vergeleken met een jaar geleden, nog verder gekrompen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Duitse veehouders leverden in de maand november 2.447.300 ton melk aan bij verwerkende bedrijven. Een volume dat ruim onder het voorjaarsniveau ligt. In november 2020 werd nog 2.519.410 ton melk geproduceerd. Daarmee lag de productie afgelopen jaar 72.000 ton, ofwel 3%, onder het niveau van één jaar eerder. De krimp valt zodoende nog sterker uit dan in september en oktober, toen de melkproductie met respectievelijk 2,5% en 2,3% was afgenomen.

De melkaanvoer ligt met de huidige krimp, net als in voorgaande maanden, ruim onder het vijfjarig gemiddelde. Afgelopen vijf jaar werd in Duitsland in november 2.511.700 ton melk geproduceerd. Daar ligt de productie nu zo'n 64.000 ton onder (-2,6%). Het begint er steeds meer op te lijken dat de Duitse melkplas het plafond heeft bereikt. Nadat de productie in de jaren na het opheffen van met melkquotum een flinke groei liet zien, lijkt deze fase nu definitief achter de rug.

Spotmelk blijft duur
De krappe melkaanvoer in onze regio blijft de prijzen voor vrij beschikbare melk in Duitsland en Nederland ondersteunen. Nadat de échte piek van de prijzen in de weken rond de jaarwisseling zijn weggeschaafd, stabiliseren de prijzen tegen €50 per 100 kilo. Dat zijn historisch gezien nog steeds recordhoge prijzen. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden