Shutterstock

Nieuws Melk

Fosfaatrechten zakken verder terug in prijs

19 Januari 2022 - Stef Wissink

De handel in fosfaatrechten blijft ook deze week rustig. Toch zijn de prijzen wat gezakt en ligt de notering inmiddels een aardig stuk verwijderd van de €140 waarmee de handel in 2022 van start ging.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Handelaren melden dat veehouders met veel vragen zitten rondom de zinsnedes uit de kamerbrieven van oud-minister Carola Schouten eind vorig jaar, waarin de mogelijkheid tot het invoeren van een dierrechtenstelsel ter vervaning van het huidige fosfaatrechtenstelsel niet wordt uitgesloten. Hoewel voor niemand duidelijk is of dit rechtenstelsel er ooit komt en op welke manier dat zou worden ingevoerd, zorgt het met name bij enkele verkopende partijen voor iets beweging.

Bezitters rechten zonder vee
Bemiddelaars geven aan dat verkopende partijen die op dit moment geen melkvee meer bezitten wat eerder bereid zijn zaken te doen. Zij vrezen bij de invoering van een nieuw stelsel mogelijk achter het net te vissen. Daarbij zijn geïntresseerde kopers van fosfaatrechten soms terughoudend om (veel) meer rechten te kopen dan voor de koeien die ook daadwerkelijk op stal staan. 

Genoemde ontwikkelingen zorgen ervoor dat de prijs voor fosfaatrechten afgelopen week een flinke stap heeft teruggezet. Werd er begin vorige week nog handel gedaan voor bijna €140 bij 100% benutbare rechten, de gemiddelde prijsopgaves van handelaren vandaag (19 januari) voor de DCA-notering fosfaatrechten ligt op €134,50. Dat is €4,50 lager dan de vorige notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden