Eigen foto

Nieuws FrieslandCampina

Noord-Hollandse boeren gezocht voor keurkazen

19 Januari 2022 - Klaas van der Horst

FrieslandCampina wil naast de gewone kaas met het PlanetProof-keurmerk ook Noord-Hollandse PlanetProof-kaas gaan aanbieden. Deze kaas van Noord-Hollandse melk moet worden geproduceerd in Lutjewinkel en heeft in de markt een meerwaarde. FrieslandCampina zoekt hiervoor zo'n tachtig boeren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Deelnemers kunnen vanaf 1 mei dit jaar gecertificeerde melk aanleveren. Ze kunnen, net als de andere PlanetProof(PP)-leveranciers van FrieslandCampina €2,50 per kilo extra melkgeld beuren. Dat is voor de extra inspanning die ze verrichten voor het PP-traject. De kaasfabriek van FrieslandCampina in Lutjewinkel is helemaal ingesteld op Noord-Hollandse melk en zal, op basis daarvan, straks drie soorten kaas maken: de traditionele Noord-Hollandse kaas met beschermde oorsprongsbenaming (rood zegel), nagenoeg dezelfde kaas maar dan onder de merknaam Lutjewinkel en Noord-Hollandse kaas onder PP-keurmerk en huismerk voor de retail.

PlanetProof-kaas apart gekanaliseerd
FrieslandCampina beschikt naar schatting over ruim 400 miljoen kilo Noord-Hollandse melk op jaarbasis. Het grootste deel daarvan wordt verwerkt tot BOB-kaas. Het idee is om daarvan zo'n 10% te produceren onder PP-keurmerk. De melk hiervoor moet wel apart worden gekanaliseerd. Welke meerprijs de PP-kaas uit Noord-Holland oplevert, wil FrieslandCampina niet zeggen. In de voorgaande jaren verkocht dochterbedrijf Zijerveld de Noord-Hollandse BOB-kaas met een gemiddelde premie van €1,00 per kilo bovenop de prijs van gewone natuurkaas. De gewone Planet Proof-kaas kan worden geproduceerd in Steenderen en ook Workum. De dagverse PP-zuivel komt uit de fabriek in Rotterdam.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden