Shutterstock

Nieuws Melk

Glanbia heeft geld rond voor koop Ierse zuiveltak

20 Januari 2022 - Klaas van der Horst

Coöperatie Glanbia heeft de financiering rond voor de overname van heel Glanbia Ireland. Dat is nu nog voor 40% in handen van Glanbia plc. Dit bedrijf, met een omzet van €3,8 miljard, is actief in de zuivel en ook granen en heeft behalve in Ierland ook fabrieken in de VS.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Over de overname van Glanbia Ireland door coöperatie Glanbia wordt al langer gesproken. Eind vorig jaar stemden de leden van deze coöperatie in met het overnameplan. Voor de koop van de resterende 40% in Glanbia Ireland van het beursgenoteerde moederbedrijf moet €307 miljoen bij elkaar worden gebracht.

Coöperatie houdt meeste aandelen in Glanbia plc
In eerste instantie dacht de coöperatie dat te betalen met de verkoop van een flink deel van haar aandelenpakket in Glanbia plc. Dat plan is gewijzigd. Voorlopig verkoopt coöperatie Glanbia slechts een kleine 2% van het aandelenpakket in het moederbedrijf voor een bedrijf van €70 miljoen. Nog 30,5% van de aandelen worden aangehouden. Naast de genoemde €70 miljoen wordt €250 miljoen geleend van private equity, ofwel grote investeerders, met 15 miljoen aandelen in Glanbia plc als onderpand.

Fabrieken terug in boerenhand
Als laatste stap moeten de aandeelhouders van Glanbia plc nog instemmen met de transactie. Volgens analisten betaalt de coöperatie een ondergemiddelde prijs, maar loopt de koper ook een zeker risico met de transactie. Voorzitter John Murphy is echter blij met de aankoop en verwacht dat de leden van zijn coöperatie er hun voordeel mee zullen doen nu de Ierse fabrieken terug in eigen handen zijn.

Wachten op uitspraak over nieuwe kaasfabriek
Glanbia wil samen met Royal A-ware ook een fabriek bouwen voor de productie van 'continentale' kaas in Belview. De bouw van deze fabriek is evenwel vertraagd door rechtszaken. Binnenkort verwacht het Ierse hoogste gerechtshof daar een beslissende uitspraak over te doen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden