Shutterstock

Analyse Melk

Poeders en Nederlandse melk duurder op markt

20 Januari 2022 - Klaas van der Horst

Op en kalme zuivelmarkt werden deze week vooral Nederlandse spotmelk en ook melk- en weipoeders duurder, terwijl bij de kazen enige druk ontstond op de prijzen van mozzarella en Goudse en Edammer foliekaas. Ook room zakte nog iets na in prijs.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De iets hogere prijs voor Nederlandse rauwe melk lijkt een spannendere gebeurtenis dan die is. De prijzen voor rauwe melk blijven hoog in Nederland, Duitsland en ook Frankrijk, maar de gekte is een beetje uit de markt en er worden nog steeds maar kleine volumes verhandeld. Vrij product is en blijft schaars. Handelaren klagen dat vrijwel alles is vastgelegd tot en met maart/april.

Magere melkconcentraat werd nog wel iets duurder en bewoog een beetje mee met de melkpoederprijzen, al wordt magere melkconcentraat bepaald niet alleen gekocht door de poedermakers. Het kan vrijwel overal voor worden gebruikt, en bij de huidige energieprijzen is het voor zuivelproducenten vaak aantrekkelijker om concentraat direct te verkopen dan om het zelf te verpoederen. 

De roomprijs stond ook deze week nog iets onder druk, zij het minder sterk dan vorige week. De boter en roomnoteringen kwamen iets dichter bij elkaar. dat is goed nieuws voor degenen die room tegen vrije prijzen kopen, maar slecht nieuws voor degenen die room kopen op een vaste bandbreedte ten opzichte van de boternotering. De boternotering van ZuivelNL deed hen deze week zeker pijn, maar er zijn ook andere tijden geweest.

Het rendement van de mix melkpoeder en room leek de laatste maanden flink hoger dan dat van de mix kaas en wei. Maar bij het maken van dit sommetje is misschien niet helemaal rekening gehouden met de fors gestegen energiekosten voor vooral de poedermakers. Hoe dan ook, de goed renderende melkpoederproductie leek de aanvoer naar de kaasbak wel binnen de perken te houden.

Voor eerst licht lagere kaasprijs
Dat in aanmerking nemende, lijkt het een beetje verrassend dat de prijzen voor Goudse en Edammer foliekazen en ook voor mozzarella nu toch iets onder druk komen; voor het eerst sinds maanden. De tijd moet leren of dit een kortdurend verschijnsel is of niet. De voorraden product zijn naar verluidt nog steeds klein. De Cheddarprijzen stijgen nog wel gewoon door.

De weiprijs gaat ook onverstoorbaar verder omhoog, naar een hoogte die al jaren niet meer is gezien. De DCA-notering voor weipoeder voor food staat op €1350 per ton, een record. Maar ook ingedikte wei staat op een bijzonder hoog prijsniveau. Dit product wisselt voor zo'n €1100 per ton droge stof van eigenaar.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden