Shutterstock

Nieuws Melk

Milk Trading Company-leden blijven bijstorten

21 Januari 2022 - Klaas van der Horst

Deelnemers in de Milk Trading Company hebben door de sterk en snel gestegen melkprijzen nu een aantal verliesmaanden achter de rug. Maanden waarin ze moesten bijstorten, aldus de MTC. Die situatie kan nog even blijven aanhouden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoe lang de huidige situatie nog voortduurt, is niet te zeggen. MTC lijkt wel ongeduldig te worden bij de huidige situatie. Bestuurder en financieel adviseur Niek Groot Wassink meent 'dat deze trend niet eindeloos kan aanhouden'. "Ook al wordt er verhoudingsgewijs minder melk aangevoerd dan verwacht, zijn er weinig tot geen voorraden die boven de markt hangen, en is er een goede tot zeer goede vraag vanuit de zuivelmarkt. Ergens zal de wal het schip gaan keren. De vraag is alleen: wanneer?"

Volgens Groot-Wassink houdt de termijnhandel er rekening mee dat de prijs volgend jaar om deze tijd wat lager ligt dan nu. Daarom is het nu nog steeds lonend om een deel van het volume voor een vaste prijs af te dekken, meent hij.  

Risico op nog meer bijstorten kan dalen
Ook hoeft voor een deelnemer die nu een contract heeft lopen met een lagere prijs dan de marktprijs nog niet helemaal moedeloos te worden. "Als op dit moment de termijnmarkt-melkprijs voor bijvoorbeeld 2022 hoger ligt dan afgedekt nu, dan moet een deelnemer bijstorten. Maar in hoeverre hij dat geld ook echt kwijt is, blijkt pas als de individuele maanden bereikt worden, aangezien er per maand wordt afgerekend. Als de melkprijs dan weer is gedaald tot onder de gehedgde prijs, krijgt hij dat te veel extra gestorte geld weer terug."

Wanneer er weer een melkprijsdaling inzet en het goede moment is aangebroken om opnieuw risico's van een dalende prijs af te dekken, is volgens MTC evenwel nog koffiedik kijken. Vier jaar lang heeft MTC 'louter winst' gedraaid, benadrukt het bedrijf. Nu waait de wind even de andere kant op.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden