ChameleonsEye / Shutterstock.com

Nieuws melk

Fonterra verhoogt prognose melkprijs 4e keer

25 Januari 2022 - Klaas van der Horst

Zuivelreus Fonterra verhoogt de melkprijsvoorspelling voor het lopende seizoen 2021/2022 voor de vierde keer. Ten opzichte van de eerste prognose is er daardoor NZ$1,20 per kilo milksolids (droge stof/vet en eiwit) bij de verwachtingsprijs gekomen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De jongste prognose gaat uit van een melkprijs tussen de NZ$8,90 en NZ$9,50 per kilo milksolids. Dit betekent een middenprijs van NZ$9,20. De eerste prognose in mei 2021 ging uit van een middenprijs van NZ$8,00 per kilo milksolids. Omgerekend komt dit, bij gemiddeld 8,85 kilo milksolids per liter neer op een melkprijs van €46,70 per 100 kilo nu, tegenover €42,20 in mei vorig jaar.

Lichte druk op marge
De verhoging van de melkprijsprognose zet volgens CEO Miles Hurrell wel druk op de verkoopmarges van Fonterra, maar hij ziet de onderneming ook goed presteren op tal van afzetmarkten. Dat kan omdat de melkproductie in Nieuw-Zeeland lager is dan eerst verwacht, zo'n 25 miljoen kilo milksolids, ofwel een kleine 300 miljoen kilo. Daarbij hebben ook andere grote zuivelexporteurs - zoals de EU en de VS - te maken met een lager dan verwachte melkproductie. 

Dividendverwachting gehandhaafd
Daardoor blijft de verwachting gehandhaafd dan Fonterra aan het einde van het lopende boekjaar ook nog steeds een dividend kan uitbetalen van 25 tot 35 Nieuw Zeelandse dollarcent per aandeel (15 tot 21 eurocent).  Deze aandelen worden exclusief gehouden door Fonterra-leden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden