Photoagriculture/Shutterstock

Nieuws melk

Biologische melkprijzen blijven euro's achter

27 Januari 2022 - Klaas van der Horst

De biologische melkprijzen bleven in 2021 qua ontwikkeling achter bij de gangbare melkprijzen, zeker in de tweede helft van het jaar. De biologische melkprijzen stegen gemiddeld met zo'n €6,00 per 100 kilo, terwijl de gangbare melkprijzen stegen met gemiddeld €11,00 tot €11,50 per 100 kilo. De prijsverhogingen verliepen ook veel geleidelijker dan in de gangbare sector.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Daarmee hadden de biologische melkveehouders bovendien nog geluk, want in een land als Frankrijk gingen de biologische melkveehouders er zelfs in prijs op achteruit. 

Prijsverschil daalt naar €12,00
Maar al gaf de biologische melkprijs gemiddeld een beetje terrein prijs op de gangbare melkprijs, gemiddeld bleef er over het hele jaar een prijsverschil bestaan van zo'n €12,00 per 100 kilo. Het rekenkundige gemiddelde van de vijf biologische prijzen die Boerenbusiness met elkaar vergelijkt, kwam vorig jaar uit op €50,43 per 100 kilo. Voor de gangbare melkprijs (kale prijs plus weidetoeslag) wordt een gemiddelde berekend van rond €38,40 per 100 kilo.

Aan de hand van de onderstaande grafiek met de gangbare en biologische melkprijzen van FrieslandCampina wordt dit goed zichtbaar. Wel wordt de grafieklijn voor de biologische melkprijs vertekend door de seizoenspremies en -inhoudingen bij de coöperatie.

FrieslandCampina betaalde vorig jaar niet de hoogste biologische (voorschot)melkprijs. Wellicht komt dat door de vergelijking met biologische melkprijzen elders, waar de prijs vaak lager is. Ook bij Arla gaat dat zo. Bij beiden is de biologische melkprijs relatief laag.

Coöperatie Eko-Holland en ook Royal A-ware gingen ruimschoots over de uitbetaalde prijzen van FrieslandCampina en Arla heen. Royal A-ware betaalde zelfs zo'n €5,50 per 100 kilo meer dan FrieslandCampina deed.

biomp
Eko-Holland kent ook seizoenstoeslagen en -inhoudingen, net als FrieslandCampina. De organisatie verrekent het saldo daarvan niet per maand, maar aan het einde van het jaar.

Ook in het nieuwe jaar 2022 ging de biologische melkprijs bij de grote verwerkers verder omhoog, maar ook ditmaal was de prijsstijging lager dan bij de gangbare melk.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden