Shutterstock

Analyse Melk

Prijsgeweld bij vloeibare zuivel door matige aanvoer

27 Januari 2022 - Klaas van der Horst

De seizoensmatig stijgende, maar toch achterblijvende beschikbaarheid van melk blijft vooral op de vloeibare zuivelmarkt voor prijsgeweld zorgen. Vooral de prijzen van rauwe melk en concentraat stijgen hard, room beweegt iets kalmer mee.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Over de hele linie is eiwit sterker gevraagd dan vet. Ten opzichte van vorige week stegen ook deze week de prijzen van room en boter. De roomprijs iets meer dan de boterprijs. Toch hebben veel handelaren het gevoel dat de markt voor melkvet onder druk staat. Kopers zijn erg afwachtend en er lijkt ook weinig animo te bestaan om product in opslag te zetten. Er is volgens hen niet echt richting in de markt. Dit laatste kan kloppen. Kopers dekken slechts hun korte termijnbehoefte af. De prijzen zijn nu nog hoog, maar een blik op de termijnmarkt leert dat er weinig optimisme is. Er valt voor boter niets af te dekken op het huidige prijsniveau.

Dan de eiwitrijke producten: magere melkconcentraat steelt deze week de show, met een €185,00, ofwel 5,79% hogere notering bij DCA. Diverse partijen melden zelfs dat product wordt verkocht voor meer dan €3.500 per ton droge stof af werk. Het loont niet om daarvan magere melkpoeder te maken. Kaas komt iets meer in de richting, maar in verreweg de meeste gevallen wordt het gebruikt in verse consumentenproducten. Ook Griekenland is een grote koper.

De markt voor magere melkpoeder is relatief stabiel. De prijzen voor volle melkpoeder gingen deze week wel flink omhoog en bewogen daarmee iets meer richting het prijsniveau van Oceanië. De weipoedermarkt blijft ondertussen in de lift zitten, waarbij het feed-product iets extra bijtrok.

De kaasmarkt blijft vast gestemd. De prijzen blijven gestaag verder omhoog gaan, geholpen door een nog altijd relatief krappe melkaanvoer en een goede afzet. De DCA-noteringen voor mozzarella en voor Cheddar stegen harder dan die voor Goudse en Edammer kaas. Maar ook deze laatsgenoemde kaassoorten noteren in historisch perspectief bezien bijzonder hoge prijzen.

Hetzelfde geldt voor niet-genoteerde kazen als Emmentaler. daarvoor gaan de prijzen richting de €5,00 per kilo.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden