Shutterstock

Nieuws melk

China koopt grote hoeveelheden ruwvoer in

29 Januari 2022 - Klaas van der Horst

Naast grote hoeveelheden zuivel importeert China de laatste jaren ook steeds grotere hoeveelheden ruwvoer voor de eigen melkproductie. In de noordelijker regio's van het land staan grote boerderijen met veel hoogproductief vee, maar water en goed voer zijn soms een probleem.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Daarom importeert China grote hoeveelheden luzerne en ander hooi, naast diverse krachtvoergrondstoffen. De grootste volumes luzerne komen uit de Verenigde Staten.

luzerne
De VS zijn niet de grootste zuivelexporteur naar China, maar verkopen wel grote volumes ruwvoer. In 2021 steeg de luzerne-export naar China met weer 35%. Hier de waarde in dollars. Bron: US Census Bureau Trade Data.

China koopt behalve in de VS en Canada ook grote volumes ruwvoer in Australië, Canada, Zuid-Amerika en zelfs in landen als Turkije. 

In geld uitgedrukt lijkt de ruwvoerhandel niet spectaculair, maar de volumes zijn groot. In november vorig jaar alleen importeerde China volgens de Amerikaanse fouragehandel zo'n 127.000 ton luzerne uit de VS, en dan was dit zeker geen topmaand.

Veestapel naar 6,4 miljoen melkkoeien
Met de nog steeds verder groeiende melkveestapel lijkt de importbehoefte aan voer alleen maar toe te nemen. Volgens Amerikaanse gegevens telt China nu ongeveer 5,8 miljoen melkkoeien, maar zal de melkveestapel bij het huidige groeitempo door stijgen naar 6,4 miljoen dieren per eind 2022.

Wat dit doet met de productiekosten van melk, laat zich raden, maar de Chinese melkveehouderijketen lijkt niet volgens puur economische wetten te werken. De overheid stimuleert een hoge zelfvoorzieningsgraad, maar dan wel met behulp van geïmporteerde grondstoffen, terwijl er intern ook sprake is van een soort prijsregulering bij de verkoop van melk.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden