Dafinchi / Shutterstock.com

Nieuws melk

Pas op de plaats melkprijs FrieslandCampina

31 Januari 2022 - Klaas van der Horst

De garantieprijs van FrieslandCampina voor februari maakt een pas op de plaats. Daarmee volgt de Amersfoortse coöperatie de lijn die eerder was ingezet door concurrent Arla Foods. Ook die hield de melkprijs onveranderd. Wel betaalt FrieslandCampina een hogere prijs per 100 kilo uit dan Arla.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens de Boerenbusiness Melkprijsvergelijker is de kale melkprijs bij 1 miljoen kilo melk bij FrieslandCampina zo'n €1,60 per 100 kilo hoger dan die van Arla. Dit bedrijf garandeert volgens een afspraak met de leden overigens wel dat over de jaren 2021-2026 steeds minimaal op €1,50 per 100 kilo melk wordt nabetaald.

Meer retailafzet bij Arla
Een mogelijke verklaring voor de lagere voorschotprijs bij Arla nu is dat een groter deel van het productpakket afzet als consumentenproduct in met name de retail. Zuivelbedrijven met een grote retailafzet konden de sterk gestegen melkprijzen van de laatste maanden doorgaans moeilijker doorberekenen naar de afnemer dan bedrijven die bijvoorbeeld meer exporteren of meer in business to business verkopen. 

Voor de berekening van de garantieprijs (€45,00 per 100 kilo) kijkt FrieslandCampina niet direct naar de markt, maar eerst naar de melkprijzen van een reeks concurrenten. De verwachting daarbij is dat deze zogenoemde referentiemelkprijzen op hetzelfde niveau zullen blijven. Dit als gevolg van een laag melkaanbod in combinatie met een aanhoudende (min of meer gelijke) vraag naar zuivelproducten, terwijl de verwerkingskosten blijven stijgen.

Biologische melkprijs wel iets hoger
De biologische garantieprijs van FrieslandCampina voor februari doet wel een stapje omhoog en is €0,25 per €100 kilo hoger ten opzichte van januari (€51,75). Dit komt doordat de biologische boerderijmelkprijzen van de referentiebedrijven naar verwachting iets zullen stijgen.

Voor de berekening van de biologische melkprijs hanteert FrieslandCampina overigens een ander 'mandje' met vergelijkingsbedrijven dan voor de berekening van de gangbare melkprijs.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden