Müller Milch

Achtergrond Melk

Duits Müller Milch blijft speelbal van oude rot Theo

1 Februari 2022 - Klaas van der Horst

het Duitse Müller Milch, hier bekend van de almhof-toetjes, is weer eens een beetje stuurloos. Het bedrijf is met een melkaanvoer van €6,5 miljard kilo en een jaaromzet van ergens tussen de €6 en €7 miljard het qua grootte tweede Duitse zuivelconcern, maar het is ook een constante speelbal van oude grote man Theo Müller (81). Topmanagers houden het nooit lang bij hem uit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Medio januari was het weer zo ver: opnieuw vliegt een nieuwe topman eruit. Ditmaal ging het om de van oorsprong Nederlandse John Broekmans, ooit begonnen bij FrieslandCampina en later carrière gemaakt bij Bongrain/Savencia, liet hij zich zo'n anderhalf jaar geleden strikken door Theo Müller, met de bijna onvermijdelijke uitkomst.

Lange rij afdankers
Een hele rij illustere voorgangers belandde op dezelfde hoop afdankers van Müller, waaronder meerdere van oorsprong Nederlandse directeuren. Niemand kon hem blijvend bekoren.

Theo
Theo Müller

Zoon Stefan (53) is inmiddels wel voorzitter van de raad van toezicht van het familiebedrijf, maar hij houdt zich niet bezig met de dagelijkse gang van zaken. Hij leidt een eigen bedrijf en de familie zet naar verluidt het liefst externe topmanagers in. Het zoeken naar een nieuw kandidaat is weer begonnen, maar de vraag is steeds meer hoe lang dit door kan gaan? 

Bedrijf blijft toch gestaag groeien
Ondanks alle onrust aan de top blijft het bedrijf het naar verhouding nog verbazend goed doen. In 2017 was de omzet ruim €5 miljard, inmiddels is daar wel weer zo'n anderhalf miljard bij gekomen. Het bedrijf weet zich op de Duitse thuismarkt goed te handhaven en ook in Groot-Brittannië, waar het zich vanaf 2012 een tweede thuismarkt heeft verworven, met name door de overname van Robert Wiseman en Dairy Crest. Onder melkveehouders staat het bedrijf niet bekend als de allerbeste betaler, maar het weet toch een grote groep leveranciers aan zich te binden.

Standort Luxemburg
Precieze cijfers over het reilen en zeilen van het bedrijf zijn moeilijk te achterhalen, want de hoofdzetel van Unternehmensgruppe Theo Müller (UTM) is al weer vele jaren gevestigd in Luxemburg en daar hoeven veel boeken niet openbaar te worden gemaakt.

het zuivelcomplex van Sachsenmilch in Leppersdorf.

De wortels van het bedrijf liggen in Beieren. Daar begon Theo Müller in de jaren zeventig van de vorige eeuw met slechts vier medewerkers. dat kleinschalige heeft het familiebedrijf lang achter zich gelaten. Met name sinds de val van 'de muur' en de eenwording van Duitsland. Theo Müller was er rap bij om in Oost-Duitsland en met veel steun van de overheid een grote nieuwe fabriek te bouwen in Leppersdorf, in de omgeving van Dresden. Deze fabriek, Sachsenmilch, was jarenlang een van de grootste aaneengesloten zuivelcomplexen van Europa en kon zo'n 2 miljard kilo melk verwerken. Momenteel telt UTM bijna 27.000 werknemers en heeft het familieconcern zeventien fabrieken. Vooral in Duitsland en Groot-Brittannië.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden