Shutterstock

Analyse Melk

Poolse melkveehouders trokken eindejaarssprintje

2 Februari 2022 - Stef Wissink

Poolse melkveehouders hebben in de laatste maanden van 2021 een sprintje getrokken. Nadat de melkaanvoer een tijd stabiel was, ten opzichte van één jaar eerder, werd de melkproductie in december weer opgevoerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het zachte winterweer in met name de tweede helft van december heeft de productiecijfers in Polen positief beïnvloed. Ook de gestegen melkprijzen hebben veehouders mogelijk kunnen verleiden om te investeren in extra voer, en daarmee in de melkgift. Poolse veehouders leverden in december 1.031.620 ton melk aan bij de zuivelverwerkers. Dat was 15.000 ton, oftewel 1,5%, meer dan in december 2020.

Met de plus in de melkaanvoer van december hebben melkveehouders in het land de langjarige, stijgende trend weer opgepakt. Ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde lag de melkaanvoer over de maand december 32.000 ton hoger (+3,2%). Over heel het jaar viel de groei vrij bescheiden uit. Er is zo'n 12.515.410 ton melk bij de zuivelverwerkers aangeleverd. Dat is 58.000 ton meer dan in 2020 (+0,5%).

Groei in het vooruitzicht
Marktanalisten voorzien komende tien jaar een groei in de melkproductie tussen de 15% en 50%. Daarmee zou Polen (na Duitsland en Frankrijk) de nummer drie melkproducent van de Europese Unie worden, een positie die Nederland nu nog inneemt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden