Shutterstock

Analyse Melkpoeder

Heeft de melkpoedermarkt de top bereikt?

2 Februari 2022 - Wouter Baan

De prijzen van melkpoeder hebben in januari verder terrein gewonnen. Historisch gezien staan de prijzen al op hoge niveaus. De vraag is of dit gaat lukken nu een grote afnemer fors minder volume importeert. Tegelijkertijd is de hoge olieprijs een steun in de markt.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vraag naar melkpoeder blijft onverminderd goed. Of zijn het vooral de krappe voorraden die de markt een boost gaven? Hoe het ook zij, de melkpoederprijzen zijn in de voorbije maanden hard opgelopen. De DCA-notering voor magere melkpoeder schuurt tegen de €3.600 grens per ton aan. Volle melkpoeder lijkt op weg naar de €4.500 per ton. En met ruim 1.300 per ton is ook weipoeder aan de prijs.

De aanleiding van de prijsopmars ligt deels bij de fors lagere melkaanvoer in Noordwest-Europa. Daar komt bij dat kaas tevens goed rendeert. Met de huidige hoge gasprijzen geven verwerkers er de voorkeur aan om de melk te verkazen. Geluiden zijn te horen dat daardoor sommige poedertorens niet draaien. Dit heeft ook te maken met de hoge grondstofprijzen in de vorm van magere melkconcentraat. Hoge prijzen betekent niet automatisch dat de marge van poederproducenten zienderogen is verbeterd.

China koopt fors minder
Medio februari hinkt de markt op twee gedachten. De ondertoon van de markt is goed, maar de vraag is wel of de prijsopleving door kan zetten nu een grote koper is afgehaakt. De Chinese importvolumes laten sinds oktober vorig jaar een flinke achteruitgang zien. Ook in december noteerde de importcijfers fors lager. Ten opzichte van dezelfde maand in 2020 daalde de Chinese import van magere melkpoeder met 22% tot circa 20.000 ton. Volle melkpoeder kelderde zelfs met 39% tot ruim 30.000 ton. Deze daling geeft aan dat China de strategische voedselreserves beter op orde heeft. Daarbij produceert China – afgaande op de ruwvoerimporten - zelf meer melk, al ontbreken hier recente statistieken van. Of Chinese koopinteresse terugkomt, is afwachten.

Hoge olieprijs kan steun bieden
Tegelijkertijd is het aannemelijk dat landen in het Midden-Oosten en Afrika meer gaan importeren nu de olieprijs is opgelopen tot de $90 per vat. Dit komt op papier de koopkracht van olieproducerende landen ten goede en het verleden wijst uit dat de melkpoederexport daarvan kan profiteren. In de afgelopen maanden laten de Europese exportcijfers naar de olieproducerende landen een gemixt beeld zien. Daar waar Nigeria fors meer importeerde, laten de afzetcijfers naar Algerije en Oman juist een daling zien.

Al met al laat een stabiele tot licht stijgende prijstendens het meest waarschijnlijk te zijn voor de komende weken. De termijnmarktprijzen op de EEX noteren in de buurt van de fysieke markt prijzen en dat onderschrijft de bovenstaande verwachting.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden