Shutterstock

Nieuws Melk

Fosfaatrecht na korte dip weer wat duurder

2 Februari 2022 - Stef Wissink

De handel in fosfaatrechten begon het jaar rustig. Zowel kopers als verkopers waren afwachtend. Afgelopen week lijken kopende partijen eerder bereid zaken te doen terwijl verkopers achterover blijven leunen. Daarmee laat de DCA-notering voor fosfaatrechten een duidelijke plus zien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Verschillende factoren liggen volgens bemiddelaars ten grondslag aan de hogere prijzen. Melkveehouders merken dat de liquiditeitspositie langzaamaan wat verbetert en nemen bij een aankoopbeslissing ook de historische ontwikkeling van de prijzen voor fosfaatrechten mee. Zij verwachten dat de prijzen in de loop van het jaar mogelijk weer wat aantrekken en willen daarom nu graag in actie komen. Het aanbod is echter krap.

Verkopers juist afwachtend
Nu de markt wat hoger tendeert lijken verkopers geen haast te hebben om zaken te doen. Daarnaast willen zij graag duidelijkheid over de mogelijkheid tot het afromingsvrij verleasen van rechten. Mocht het mogelijk worden aan meerdere partijen 100 kilogram fosfaat afromingsvrij te verleasen, zien zij mogelijk af van verkoop.

Bemiddelaars in de fosfaatrechtenhandel wijzen er echter op dat wanneer afromingsvrij verleasen aan meerdere partijen mogelijk wordt dit de prijs voor leaserechten flink gaat drukken. Daarmee zouden bezitters van onbenutte rechten toch weer kunnen kiezen voor verkoop. Duidelijkheid over de precieze regels rondom afromingsvrij verleasen kan de markt dit jaar wat meer richting geven.

De prijsopgaves voor de DCA-notering fosfaatrechten leidden voor deze week tot een gemiddelde prijs van €139 voor 100% benutbare rechten, dat is €4,50 meer dan vorige week.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden