Shutterstock

Nieuws Melk

Verkoper fosfaat kijkt naar Den Haag, handel op slot

9 Februari 2022 - Stef Wissink

Er vindt op het moment weinig handel in fosfaatrechten plaats. Verkopers wachten op duidelijkheid vanuit de politiek, waardoor het aanbod rechten op dit moment klein is en de handel volgens bemiddelaars 'op slot' zit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Minister van Landbouw Henk Staghouwer gaf recent aan dat hij verwacht dat het afromingspercentage bij verkoop van fosfaatrechten nog dit jaar van 20% naar 10% gaat. Het is verder onduidelijk wanneer dit precies gaat plaatsvinden. Het zorgt ervoor dat er op het moment weinig fosfaatrechten worden aangeboden.

Soms willen kopende partijen toch graag direct zaken doen. Zij willen vanwege de door Staghouwer genoemde opties voor het invoeren van dierrechten ter vervanging van fosfaatrechten, er zeker van zijn dat de stalbezetting in combinatie met fosfaatrechten op peil is. Kopers moeten op dit moment dan wel dieper in de buidel tasten.

Markt moet duidelijkheid krijgen
Bemiddelaars verwachten dat er aan de huidige situatie voorlopig weinig veranderd. Toch zullen kopende partijen steeds vaker tegen het prijsniveau aanhikken, zeker als de prijzen nog verder stijgen. De markt zit daarmee op slot, zo wordt gemeld. 

De prijsopgaven leiden tot een DCA-notering fosfaatrechten van €148,50 per kilo, voor 100% benutbare rechten. Dat is €9,50 meer dan een week eerder.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden