Shutterstock

Nieuws Export

Zuivelsector VS boekt exportrecord in 2021

9 Februari 2022 - Wouter Baan

Voor het tweede opeenvolgende jaar heeft de Amerikaanse zuivelsector een exportrecord geboekt. De volumegroei in 2021 kan gezien worden als een knappe prestatie, gezien de logistieke strubbelingen in de keten.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zowel de export van kaas, magere melkpoeder, wei, lactose als vloeibare melk een room hebben vorig jaar recordvolumes verbroken. Enkel melkeiwitconcentraat en babymelkpoeder noteren een volumeverlies. Per saldo is vorig jaar bijna 2,3 miljoen ton zuivel geëxporteerd, wat neerkomt op een stijging van 10%. Door de gestegen prijzen pluste de onderliggende waarde zelfs met 18% tot $7,7 miljard.

Krysta Harden, CEO van de U.S. Dairy Export Council (Usdec), noemt de volumestijging een knappe prestatie met het oog op de problemen in de logistiek. Harden verwacht dat de exportgroei de komende jaren doorzet. Van de Amerikaanse melkplas werd vorig jaar 17% buiten de landsgrenzen afgezet.

Flinke afzetgroei in Mexico
Van de totale exportwaarde gaat $1,7 miljard naar buurland Mexico, wat neerkomt op een groei van bijna 30% ten opzichte van 2020. Deze groei is voornamelijk te danken aan de goedlopende Mexicaanse economie. Ook de afzet naar de regio Zuidoost-Azië is gestegen, met 11% tot $1,3. Canada is qua onderliggende waarde de derde grootste afzetmarkt. De afzet groeide vorig jaar met 11% tot $917 miljoen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden