Shutterstock

Analyse Melk

Kaasprijzen nemen stokje over van concentraat

10 Februari 2022 - Klaas van der Horst

De zuivelmarkt als geheel blijft deze week 'vast', met nog altijd verder oplopende prijzen en nieuwe hoogterecords. Het tempo van prijsstijgingen op de vloeibare zuivelmarkt is deze week wel weer iets normaler geworden. Snelle prijsverhogingen zijn er nu evenwel zichtbaar bij de kazen, met name Cheddar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De handel op de vloeibare zuivelmarkt blijft zich kenmerken door kleine volumes en gestaag verder oplopende prijzen. De terugval in de roomprijzen, zoals voor enkele weken terug, lijkt weer vergeten. De koers is weer verder naar boven. De gekte van vorige week bij het magere melkconcentraat lijkt weer voorbij. De prijsstijgingen voor dit product zijn  weer terug op een normaler niveau. Maar even leek het erop dat concentraat misschien nog duurder zou worden dan magere melkpoeder.

Ook gestaag, maar wel opvallend, blijft ook de prijs voor rauwe melk oplopen, naar €53,00 tot €55,00 per 100 kilo en soms nog hoger. Qua absoluut prijsniveau zijn dit ongekende hoogtes, maar wie hier magere melkconcentraat of melkpoeder en room van maakt, kan €60 per 100 kilo of meer aan opbrengst realiseren, zo rekenen handelaren voor.

De meeste zuivelfabrieken verkopen evenwel geen rauwe melk op de spotmarkt. Ze hebben het product zelf hard nodig.

Verdeeld beeld bij poeders
De boterprijs is deze week ook licht hoger. Bij de melkpoeders is het beeld iets meer verdeeld. De notering voor volle melkpoeder trok iets meer aan dan die voor magere melkpoeder, terwijl de notering voor weipoeder bestemd voor veevoer zelfs licht naar beneden ging.

Bij de kazen waren prijsverhogingen te noteren over de hele linie, maar het echte prijsgeweld kwam bij de Cheddar vandaan. Cheddar curd noteert zelfs bijna €5.000 per ton en zit daarmee niet ver meer bij de Emmentaler-prijs vandaan. Cheddar mild volgt op iets grotere afstand. Beide producten werden in een week tijd meer dan €200 per ton duurder. 

De prijs voor Edammer kaas noteert stabiel, Goudse kaas werd een fractie duurder. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden