Shutterstock

Achtergrond Melk

Melkprijs januari maakt beperkte stap omhoog

14 Februari 2022 - Klaas van der Horst

Gemiddeld over alle grotere verwerkers in Nederland heeft januari slechts een beperkte verhoging van de melkprijs gebracht. De doorsnee-prijs ging minder dan €1,00 per 100 kilo omhoog, wat een veel kleinere vooruitgang was dan in de maand ervoor.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In december vielen de eindejaarsbonussen en werden de laatste verhogingen betaald om het jaar af te sluiten (afgezien van eventuele nabetalingen). Daardoor ging de melkprijs toen met gemiddeld €2,44 per 100 kilo omhoog naar €44,47, zo blijkt uit de Boerenbusiness Melkprijsvergelijker. Dit is de weidemelkprijs. Die ligt het dichtst bij de werkelijk betaalde melkprijs, omdat het overgrote deel van de melkveehouders in Nederland weidegang toepast.

In januari werden de melkprijzen verder verhoogd, maar waren er geen eenmalige bonussen of andere extra uitkeringen meer en ging de gemiddelde melkprijs met €0,93 per 100 kilo omhoog naar €45,40 per 100 kilo. Voor februari lijkt de gemiddelde verhoging nog lager te worden, omdat veel bedrijven dan qua melkprijs even een pas op de plaats maken.

Weide melkprijs (over laatste 12 maanden)

Bron: Boerenbusiness Melkprijsvergelijker

Doorwerking hogere zuivelprijzen kost tijd
Dat is niet omdat de prijzen op de zuivelmarkt zijn gestabiliseerd. De prijzen blijven stijgen, maar bij gemiddeld kleinere verhandelde volumes. Doorwerking van de hoge marktprijzen in alle segmenten van de markt kost soms tijd. Sommige bedrijven zijn aan het begin van het nieuwe jaar ook extra voorzichtig.

De verhoging met gemiddeld 93 cent per 100 kilo kan per verwerker heel verschillend uitpakken. Bij A-ware hadden de leveranciers in december een forse eindejaarsbonus gehad. Daardoor is het niet raar dat er in januari netto iets minder werd uitbetaald. DOC Kaas aan de andere kant kon dankzij een goede foliekaasmarkt toch fors blijven verhogen.

Gemiddeld over de periode van twaalf maanden tot en met januari 2022 betaalden achtereenvolgens Cono en Vreugdenhil de hoogste (weide)melkprijzen. Zij kwamen achtereenvolgens uit op €40,77 en €40,21 per 100 kilo. Arla blijft gemiddeld iets achter en komt uit op €37,77 per 100 kilo. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden