Shutterstock

Analyse Business Zuivel

Weer sterk stijgende prijzen op Global Dairy Trade

15 Februari 2022 - Eric de Lijster

Op de Global Dairy Trade (GDT) zijn de prijzen voor zuivelproducten als boter en melkpoeder vandaag (dinsdag 15 februari) weer de derde keer op rij fors gestegen. Hiermee stijgt de gemiddelde prijsindex van de Nieuw-Zeelandse internetveiling naar het hoogste niveau sinds het voorjaar van 2013. Wat drijft de prijzen zo hoog op?

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gemiddelde prijsindex van editie 302 van de GDT steeg met 4,2%. Sinds de jubileumeditie 300 van de GDT medio januari zitten de zuivelprijzen al stevig in de lift. Toen ging de gemiddelde prijs met 4,6% omhoog, gevolgd door een verhoging met 4,1% op de veiling van 1 februari. Over de hele breedte van het assortiment liepen de prijzen sterk op. Zo steeg volle melkpoeder, waar ruim 60% van het aanbod uit bestond op deze GDT, met 4,2% in prijs naar gemiddeld $4.503 per ton. De prijs van magere melkpoeder deed daar nog een schepje bovenop en nam met 6% toe tot €4.295 per ton. Voor beide poederproducten zijn dit de hoogste noteringen sinds 2014. 

Ook aan de vetkant lijkt de opmars niet de stuiten. Zo reikt de boterprijs tot een recordniveau van $6.686 per ton, een stijging van 5,1%. Ook boterconcentraat (AMF) deed met een plus van 1,2% tot een record van $6.889 per ton mee in opwaartse beweging. Net als het beperkt aangeboden Cheddar (+3,5% tot $5.881 per ton) en lactose (+3,4% tot $1.609 per ton). De sterke prijsstijgingen lagen in elk geval niet aan het aanbod. Dat was weliswaar iets lager dan de vorige veildag - vooral door het ontbreken van karnemelkpoeder (BMP) - maar ligt met 27.726 ton in lijn met de vorige veildagen op medio februari van de afgelopen jaren.
{{dataviewSnapshot(6_1644942696)}}

Onzekerheden over melkproductie
De derde prijsstijging op rij lag al in lijn der verwachting van analisten en vloeit met name voort uit de ontwikkelingen in het aanbod. De afzet op de zuivelmarkten loopt nog steeds vlot door, zowel in Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten als ook in de Europese Unie. De grootste drijver van de huidige tendens is echter de melkproductie. Dit lijkt in de EU en zeker ook in Nieuw-Zeeland aan zijn piek te zitten. Ondanks het positieve marktsegment en de oplopende melkprijzen, lijken de melkveebedrijven op hun maximum te zitten qua melkproductie. 

De onzekerheid over de beschikbaarheid van de grondstof melk, zeker nu in Nieuw-Zeeland met het najaar en de winter in aantocht de melkaanvoer weer seizoensgebonden gaat dalen, geven de markten een impuls omhoog. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden