Shutterstock

Nieuws Melkproductie

Nederlandse melkaanvoer fors lager dan vorige jaren

16 Februari 2022 - Eric de Lijster

De Nederlandse melkaanvoer over januari valt fors lager uit dan in in de eerste maand van 2021. De melkproductie blijft daardoor wederom flink achter op de afgelopen jaren en het vijfjarig gemiddelde. Ondanks de relatief hoge melkprijzen is de Nederlandse melkveehouderij in deze periode niet in staat de productie sterk op te voeren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Nederlandse melkaanvoer komt in januari uit op 1.155.627 ton, een daling van 2,7% ten opzichte van januari 2021. Doordat het gemiddeld vetpercentage met 4,53% iets lager ligt dan vorig jaar, valt de vetproductie nog lager uit. Deze komt in januari uit op 52.298 ton, 3,9% lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Dit blijkt uit de cijfers die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) woensdagmorgen 16 februari heeft gepubliceerd.

Met deze cijfers houdt de Nederlandse melkproductie de lijn vast die de afgelopen maanden al was ingezet. En dat is dat de melkaanvoer structureel stevig lager ligt dan de voorgaande jaren en ook het vijfjarig gemiddelde. Hoewel de melkprijs in deze periode relatief hoog is en kan uitnodigen om meer te melken, lijkt de Nederlandse melkveehouderij aan de top te zitten qua productie. De hoge kosten voor mengvoer en de mindere kwaliteit van het ruwvoer dragen hier aan bij.
{{dataviewSnapshot(6_1645010223)}}

Nederland is qua melkproductie geen vreemde eend in de bijt, want ook in veel andere lidstaten van de Europese Unie liggen de aanvoercijfers onder het niveau van de afgelopen jaren. In Nieuw-Zeeland lopen de melkveehouders mede door droogte in januari tegen soortgelijke uitdagingen, met een lagere melkaanvoer tot gevolg. Mede daardoor steeg de Global Dairy Trade gisteren (dinsdag 15 februari) naar grote hoogten.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden