Shutterstock

Nieuws melk

Ondanks records lijkt piek zuivelmarkt niet bereikt

17 Februari 2022 - Klaas van der Horst

Het aanbod aan rauwe melk is zeer schaars in Nederland. De prijzen voor gangbare rauwe melk komen daarbij op de spotmarkt op het niveau van biologische melk. Ook in Duitsland is de markt zeer dun. vanuit Polen en Groot-Brittannië komt volgens de berichten een beetje extra vloeibaar product beschikbaar, maar dit heeft nog geen echt merkbaar effect op de prijzen. Alles gaat verder omhoog, ook bij de poeders en kazen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Langzaamaan komt een spotnotering van €60 per 100 kilo of meer in beeld. De melkproductie ligt nog altijd onder het niveau van de afgelopen jaren. In Nederland rekenen melkveehouders er ook niet op de melkaanvoer snel te kunnen verhogen. Ondanks de relatief hoge melkprijs leent de samenstelling van het rantsoen zich daar in deze periode niet voor.

Zowel in Nederland als in Duitsland maken de spotnoteringen voor rauwe melk dan ook een sprong omhoog. De DCA-spotnotering voor rauwe melk komt deze week (week 7) uit op €55,50 per 100 kilo bij 4,42% geleverd. Vorige week was dit nog €53,00 per 100 kilo. Ook de spotnoteringen voor Noord- en Zuid-Duitsland laten een opwaartse beweging zien. De DCA-spotnotering voor Noord-Duitsland noteert deze week eveneens €55,50 per 100 kilo bij 4,2% geleverd (vorige week was dat €53,50). In Zuid-Duitsland doet spotmelk gemiddeld €57,50 per 100 kilo (vorige week €55,50).

Room schurkt nog dichter tegen €7.000 aan
Room loopt in de slipstream van boter mee op gunstige ontwikkelingen aan de vraagzijde en de beperkingen die het lagere aanbod aan de melkzijde biedt. Room komt met een gemiddelde DCA-notering van €6.960 per ton af fabriek weer dichter tegen de grens van de €7.000 aan (vorige week €6.840 per ton). Daarmee komt room weer in de buurt van het niveau van week 49 van het afgelopen jaar. In het staartstuk van deze week ligt de vraagprijs van room al ruim boven de €7.000, dus de verwachting dat de notering komende week verder oploopt, lijkt gerechtvaardigd.

Ook boter blijft stabiel boven de €6.000 en de producenten verwachten dat boter nog wel enige tijd in prijs boven dit niveau blijft hangen. Daarbij wordt wel gevreesd dat afnemers van boter naar verloop van tijd tegen de relatief hogere inkoopprijs aanhikken en (waar mogelijk) op zoek gaan naar plantaardige vervangers als margarine.

Het risico van vraaguitval hangt natuurlijk altijd boven sterk opgaande markten. Bij de melkpoeders is dit ook een reëel risico, want daar ging de prijs voor met name magere melkpoeder weer sterk omhoog. Volle melkpoeder volgde. Misschien was deze beweging ook te verwachten na weer een positieve GDT-veiling zoals eerder deze week, maar er is en blijft volgens handelaren een goede vraag.

De kaasprijzen blijven ook onverminderd omhoog gaan, net als die van weipoeder. Weipoeder voor humane consumptie ging deze week bij DCA zelfs over de €1.400 per ton heen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden