FrieslandCampina

Achtergrond FrieslandCampina

FrieslandCampina: positief resultaat overtuigt nog niet

22 Februari 2022 - Klaas van der Horst

FrieslandCampina heeft afgelopen jaar zo goed gedraaid dat er weer een nabetaling voor de leden in zit. De omzet is gestegen en de winst is meer dan verdubbeld. CEO Hein Schumacher zegt tevreden te zijn met het bereikte resultaat. Toch oogt het nog niet heel overtuigend. Wel beurden de leden-melkveehouders bijna 10% meer melkgeld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wie onder de motorkap bij zuivelcoöperatie FrieslandCampina kijkt en de resultaten per business groep erbij pakt, ziet een iets genuanceerder beeld dan hierboven wordt geschetst. In de officiële presentatie van de zuivelaar werd aangegeven dat drie van de vier divisies een grotere omzet boekten afgelopen jaar, maar slechts één divisie een (veel) hoger bedrijfsresultaat behaalde.

RFComz
Alleen de divisie 'Specialised Nutrition' boekte afgelopen jaar een lagere omzet.

De business group 'Trading', gedeeltelijk is dat de oude groep kaas, boter en melkpoeders, kwam naar voren als het pareltje. In cijfers uitgedrukt ogen de resultaten heel anders. Trading boekte (onder invloed van de hogere prijzen voor bulkgrondstoffen) wel veel vooruitgang, maar bleef ondertussen ook verlies rapporteren, zo geeft het jaarverslag aan. 

RFCwinst
Drie divisies boekten afgelopen jaar een kleinere winst, de vierde wist het verlies meer dan te halveren.

'Betere verdiensten behalen'
FrieslandCampina hoopt dit jaar betere resultaten te boeken, onder meer door de hogere inkoopprijzen beter door te berekenen aan afnemers. Ook hoopt de zuivelcoöperatie te profiteren van de ingezette vermindering van het personeelsbestand. Schumacher gaf verder aan dat FrieslandCampina goede hoop heeft om weer betere verdiensten, in met name het kindervoedingssegment, te behalen.

Volgens de CEO trekt die markt de laatste maanden ook weer aan, in zowel China als in landen in Zuidoost-Azië. Op vragen over een mogelijke verkoop van Friso en eventuele andere kindervoedingsactiviteiten ging Schumacher niet in. In een aantal andere afzetgebieden, zoals Pakistan, gaat het ook langzaam de goede kant op. In Nigeria blijven er problemen met halen van verdiensten. Twee jaar terug stond er zo'n €180 miljoen te wachten op een mogelijkheid om geboekt te kunnen worden, vorig jaar ging het om €170 miljoen.

Voor het behoud van een zekere kritische massa, vindt FrieslandCampina het belangrijk de melkaanvoer van de leden-melkveehouders rond de 10 miljard kilo per jaar te houden. Vorig jaar lukte dat niet en werd 'door het stoppen van leden en een slechte ruwvoerkwaliteit' ruim 300 miljoen kilo minder melk opgehaald dan in 2020. Het vertrek van enkele honderden leden werd niet genoemd. Door het vertrek en door de bedrijfsbeëindiging verloor FrieslandCampina vorig jaar 536 ledenbedrijven. Het totale aantal leden-melkveehouders nam met bijna 1.300 stuks af.

melknnv
De melkaanvoer bij FrieslandCampina zit sinds 2016 in een dalende lijn, met vorig maar een verlies van 319 miljoen kilo.

Zorg over overheidsbeleid
Pas na doorvragen noemde Schumacher ook het overheidsbeleid als reden voor de achterblijvende melkaanvoer, iets wat CEO Peter Tuborgh van Arla twee weken eerder nadrukkelijk deed. Het jaarverslag van FrieslandCampina benoemt zorgen over de steeds onvoorspelbaarder wordende melkaanvoer overigens heel expliciet als risicofactor en punt van zorg. Schumacher gaf aan dat FrieslandCampina zoekt naar mogelijkheden om de melkaanvoer de komende jaren op peil te houden.

De leden-melkveehouders van FrieslandCampina ontvingen afgelopen jaar, ondanks alle uitdagingen, een bijna 10% hogere contante melkprijs. Dat is vooral mogelijk geweest dankzij de flink hogere garantieprijs. De nabetaling droeg amper bij.

RFCmp
Het aantal leden-melkveehouders nam af, maar de contante melkprijs steeg met bijna 10%.

De flink hogere melkprijs hielp overigens niet veel om hoger te komen op de ranglijst van beste betalers. Twee jaar terug moest FrieslandCampina drie bedrijven vóór zich dulden met een gemiddeld hogere melkprijs, en afgelopen jaar is dat ook zo. Met name Cono Kaasmakers en Vreugdenhil Dairy Foods hebben FrieslandCampina verder achter zich gelaten, qua totale melkprijs.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden