Shutterstock

Analyse Zuivelbusinesss

Goudse kaas en weipoeder iets zwakker geprijsd

25 Februari 2022 - Klaas van der Horst

De prijzen bij de vaste zuivel gingen deze week verschillende kanten op: bij de kazen gingen de prijzen voor Goudse en Edammer folie iets omlaag, terwijl die van mozzarella en Cheddar bleven oplopen. Bij de poeders was wei zwakker.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijsdalingen voor genoemde kazen en voor wei maken een voorlopig einde aan een ongekende reeks van prijsstijgingen. De precieze oorzaak is niet helemaal helder. Er komt langzaamaan een iets groter melkaanbod, maar er zijn nog nergens voorraden en in wezen blijft de markt vraaggedreven. De retail en andere afnemers sputteren wel tegen de steeds hogere prijzen die moeten worden neergeteld, maar vooralsnog lijkt er voor hen weinig keuze.

Op de poedermarkt gingen de prijzen voor met name de magere melkpoeders nog steeds verder omhoog, al melden handelaren dat de prijzen wel steeds langzamer omhoog gaan. Op een gegeven ogenblik is misschien ook een top bereikt. Deze week was dat nog niet aan de orde voor zowel magere, volle als ook fat-filled poeder.


De weipoeders waren een ander verhaal. Die moest enig terrein prijsgegeven. Zeker de feed-afnemers zullen daarbij een zucht van verlichting slaken, als tenminste de trend naar beneden doorzet. Voor hen zijn de prijzen bijna naar een onbetaalbaar niveau gestegen.

Maar zelfs weiconcentraat was de laatste weken en maanden bijzonder duur en relatief weinig goedkoper dan weipoeder. In andere jaren is dit verschil vaak groter, door een kleinere vraag naar speciaalproducten die uit wei worden gemaakt en/of door een tekort aan droogcapaciteit. Ditmaal was het anders en werd de grote vraag naar ook dik-vloeibare wei gedreven door meer behoefte aan de hogere wei-ingrediënten - de WPC's en WPI's. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden