Shutterstock

Analyse melk

Markt vaste zuivel vindt weg verder omhoog

4 Maart 2022 - Klaas van der Horst

De markt voor vaste zuivel voelt deze week behoorlijk stevig aan, steviger eigenlijk dan de vloeibare zuivel. Over de gehele linie zijn de prijzen omhoog gegaan, met voor sommige producten echte prijssprongetjes.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Opvallend is dat ook de uitschieters naar omhoog niet alleen beperkt blijven tot vet of eiwit, zoals vaak het geval is. Het is meer productgewijs, al was boter wel de winnaar.

De boternotering schoot met bijna €100 per ton omhoog en ging richting €6.100 per ton. Daarmee verkleinde het de afstand tot de roomnotering licht.

Futures boter ook weer in de lift
Of de beweging omhoog echt met de reële markt te maken had, of meer met het sentiment, is de vraag. Feit is wel dat voor het eerst in weken ook de futures voor boter weer duidelijk boven de marktprijzen liggen.

Bij de kazen was het met name mozzarella die een stevige stap omhoog zette. De meeste kazen worden tussen de €10 en €30 per ton duurder, mozzarella ging met €80 per ton in prijs omhoog.

Bij de poeders is het de magere melkpoeder die het meest in prijs omhoog is gegaan. En de verwachting in de markt is dat de prijzen van dit product de komende tijd nog veel verder omhoog zullen gaan.

Magere melkpoeder naar €3900?
Magere melkpoeder food noteert bij DCA-markets voor het eerst €3.800 per ton, maar een aantal grote producenten probeert de prijs omhoog te krijgen naar zo'n €3.900. De tijd zal leren of dit erin zit, maar feit is dat veel grondstofmarkten in de lift zitten. De andere poeders gingen iets rustiger omhoog. Hoewel fat-filled melkpoeder, dat niet wordt genoteerd, volgens opgave van diverse partijen deze week ook flink duurder is geworden. Dit product (volgens standaard specificaties) zou zo'n €50 per ton duurder zijn geworden en rond de €3.250 opbrengen.

Op de vloeibare markt is het beeld ook enigszins gemengd, maar voelt het allemaal iets rustiger aan. Een deel van de prijzen stabiliseert, andere prijzen trekken licht aan. In Nederland bleef de spotmelkprijs deze week eigenlijk gelijk aan vorige week, maar toen zakte de DCA-spotmelknotering flink. In Duitsland was zelfs sprake van enig herstel van de spotmelkprijs.

Meer Franse rauwe melk
Dit gebeurde tegen de achtergrond van berichten over een grotere beschikbaarheid van rauwe melk. Vooral uit Frankrijk. Deze relatief goedkopere melk (46 tot 49 cent) kan wel naar Noord-Duitsland en Nederland, maar niet naar Zuid-Duitsland. In die laatste regio wordt namelijk uitsluitend Vlog-melk gevraagd en aan dat criterium voldoet de Franse melk niet.

Bij room en magere melkconcentraat is er extra aanbod vanuit Polen en de Baltische landen. Daar moeten sommige verwerkers hun productstroom omleiden vanwege de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland en Wit-Rusland. Meer product komt dus de Midden-Europese/Duitse markt op. Toch beïnvloedt dit de prijsvorming hier (nog) niet in negatieve zin.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden