Shutterstock

Nieuws coöperatie

Gedoe rond innen obligaties FrieslandCampina

8 Maart 2022 - Klaas van der Horst - 2 reacties

Een aantal Zuid-Nederlandse (ex-)leden van FrieslandCampina klaagt bij de coöperatie over onjuist optreden bij de verzilvering van ledenobligaties. De coöperatie zou het verzilverde geld onbevoegd via een eigen rekening terugsluizen naar de eigenaar van de obligaties. FrieslandCampina stelt dat het niets verkeerd doet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De zuivelcoöperatie heeft de interne beurshandel per begin 2021 in handen gelegd van Captin, een dienstverlener die een handelsplatform aanbiedt voor diverse bedrijven, waaronder een aantal coöperaties. Het treedt zo ook op voor ForFarmers/FromFarmers. Captin staat in verband met haar activiteiten onder meer onder toezicht van de AFM.

Geld ontvangen via niet-opgegeven rekening
De zaak kwam aan het rollen doordat een van de leden uittrad en vervolgens de obligaties verkocht. Het geld kwam vertraagd en via een andere rekening binnen dan opgegeven. Daarbij zou het te ontvangen bedrag nog worden verrekend met een vordering die FrieslandCampina nog had op het voormalige lid. 

Volgens de statuten van de coöperatie heeft FrieslandCampina het recht om vorderingen te verrekenen, zo stelt een woordvoerder met verwijzing naar deze stukken. De veehouder betwist het recht op verrekening niet, maar stelt dat de manier waarop niet is toegestaan. Daarbij wordt verwezen naar brochures die in voorgaande jaren zijn uitgegeven.

Captin houdt haar mond
De ledenobligaties staan op naam en worden verhandeld via Captin, via een vooraf aangegeven traject. Daar mag volgens de veehouder geen derde partij tussenkomen. Volgens de veehouder is Captin die mening ook toegedaan, maar dit bedrijf wil niet reageren richting Boerenbusiness. Het verwijst naar FrieslandCampina. De veehouder heeft gegevens van meerdere collega's waar het verzilverde geld ook op een andere dan bij Captin opgegeven rekening is teruggestort. FrieslandCampina blijft erbij dat het niets ongeoorloofds heeft gedaan.

Geen rol voor uitgevende partij
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaat niet in op specifieke situaties, want ze heeft een wettelijke geheimhoudingsplicht.  Ze wijst wel op bestaande wetgeving. "In beginsel dient een uitgevende instelling zelf geen rol te spelen bij de verhandeling van haar obligaties. Ook komt de uitgevende instelling in beginsel niet de opbrengst toe", zo stelt een woordvoerder. Deze benadrukt dat dit niet mag worden uitgelegd als een mening over de situatie rond FrieslandCampina.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden