Nikolay Antonov / Shutterstock.com

Nieuws Melk

Danone blijft in Rusland, Valio gaat er uit

7 Maart 2022 - Klaas van der Horst

Het Franse voedingsmiddelenconcern Danone blijft wel actief in Rusland, maar schort alle investeringen voorlopig op. Daarbij telt het bedrijf in Oekraïne twee fabrieken: één is gesloten, de ander wordt weer opgestart. Danone stelt zichzelf het doel om mensen te blijven voeden, aldus CEO Laurent Sacchi.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De beslissing om actief te blijven in Rusland, levert Danone kritiek op van degenen die vinden dat het Westerse bedrijfsleven zich uit Rusland moeten terugtrekken. Directeur Laurent Sacchi is het daar niet mee eens en stelt dat juist het van belang is om 'in de essentiële voedselbehoefte van mensen ter plekke te voorzien.'

Danone heeft achttien fabrieken in Rusland, met 8.000 medewerkers. Van de 18 fabrieken zijn er 9 waar het belangrijkste merk yoghurt van Danone in Rusland wordt geproduceerd: Prostokvasjino. Een van de grootste fabrieken van Danone staat in Tsjechov, nabij Moskou.

Ook fabrieken in Oekraïne
De fabrieken van Danone in Oekraïne staan in Dnepropetrovsk (Dnipro) en Krementsjoeg, beiden in het centrale deel van Oekraïne, waar soms wordt gevochten. Oekraïne is voor Danone de derde afzetmarkt, na Frankrijk en Spanje.

Het Finse Valio, dat ook een flinke afzet in Rusland heeft, stopt de operaties in het land wel. Het bedrijf heeft een kaasfabriek bij Moskou, werkt met bedrijven die op contract produceren en heeft verkoopkantoren in Sint Petersburg and in Moskou. Het heeft 400 mensen in dienst in het land en een jaaromzet van zo'n 85 miljoen.

Valio zet alle operaties zo snel mogelijk stil. Het wilde eerst alle betrokkenen binnen het bedrijf over inlichten en kon daardoor pas op 7 maart met het nieuws naar buiten, zo stelt het. Eerder al heeft het alle export vanuit Finland naar Rusland en Belarus stop gezet. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden