Shutterstock

Nieuws Voer

Grondstoffenmarkt trekt bijproducten mee omhoog

8 Maart 2022 - Stef Wissink

Waar de handel in ruwvoer rustig doorloopt begint de hectische situatie op de grondstoffenmarkt ook zijn weerslag te krijgen op de markt voor bijproducten. Verder stijgende prijzen liggen in het verschiet.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de markt voor ruwvoeders zijn er weinig bijzonderheden te melden. De prijzen zijn grotendeels onveranderd. Links en rechts wordt over een iets rustigere vraag naar snijmaïs gesproken, maar de indicatieprijzen blijven vooralsnog gelijk op €72,50 per ton. De vraag naar overige ruwvoeders loopt op een normaal niveau door en de prijzen voor weidehooi (€185 per ton), stro (€130 per ton), zwenk (€145 per ton) en kuilgras (€70 per ton) blijven goeddeels onveranderd.

Hoewel de markt dus getekend wordt door stabiliteit geven partijen aan dat handelaren bij aanhoudend hoge en stijgende prijzen voor energie en brandstof deze zullen gaan doorberekenen in de prijzen van de eindproducten. Dit kan de komende periode zorgen voor wat oplopende kosten bij de aanschaf van ruwvoeders.

Bijproducten gevraagd
De hectiek in de grondstoffenmarkt krijgt ook zijn beslag op de markt voor bijproducten. Nu de prijzen van bijna alle grondstoffen door het dak vliegen zijn bijproducten zeer goed gevraagd. Bierbostel zet vanaf de reeds historisch hoge niveau's een nieuw stap omhoog. Leveranciers geven aan dat de bestaande klanten goed beleverd kunnen worden, maar dat bij een aanhoudend overspannen markt er mogelijk een moment komt dat er geen nieuwe klanten meer aangenomen kunnen worden. De indicatieprijs voor bierbostel stijgt gemiddeld met €0,10 per procent droge stof naar €3,35 per procent droge stof. Partijen leven echter van dag tot dag en prijzen kunnen snel veranderen.

Naast bierbostel stijgen ook de prijzen voor tarwegistconcentraat en tarwezetmeelproducten flink. Deze producten zijn reeds krap beschikbaar. Het zorgt ervoor dat menig afnemer probeert wat extra product aan te kopen, wat zorgt voor nog meer vraag. Ook aardappelproducten stijgen in prijs. Handelaren beschrijven de markt als zeer hectisch en onrustig en voorzien voor komende periode weinig verandering in deze situatie.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden