Shutterstock

Analyse Melk

Groeiende Poolse melkplas vindt gretig aftrek

9 Maart 2022 - Stef Wissink

Nadat de Poolse melkproductie afgelopen zomer een tijd rond het niveau van één jaar eerder schommelde, is de melkaanvoer afgelopen maanden weer opgevoerd. Hiermee is de stijgende trend hervat. Het groeiende Poolse aanbod wordt daarnaast gretig door de markt afgenomen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Poolse veehouders leverden over de maand januari 1.078.660 ton melk aan. Dat is bijna 29.000 ton meer dan in dezelfde maand vorig jaar; toen werd er 1.050.000 ton melk geproduceerd. Kortom: een toename van 2,6%. Daarmee valt de groei tevens hoger uit dan voorgaande maanden. Over de maanden oktober, november en december dikte de melkproductie respectievelijk met 6.000 ton, 9.000 ton en 15.000 ton aan.

Ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde valt de groei in de melkproductie nóg hoger uit. De gemiddelde melkaanvoer voor januari bedraagt over de afgelopen vijf jaar zo'n 1.037.000 ton. Daarmee ligt de aanvoer in de maand januari 2022 ongeveer 42.000 ton boven het langjarig gemiddelde. Ofwel: een plus van 4%.

Vloeibare halffabricaten van Poolse makelij gevraagd
Zuivelhandelaren merken op dat er flink wat producten uit Polen ingevoerd worden. Specifiek worden dan vooral vloeibare halffabricaten als room en melkconcentraat genoemd.

De Poolse melkaanvoer is - na de seizoensmatige dip in november (968.000 ton) - al behoorlijk hersteld. De extra productie vindt daarbij gretig aftrek in West-Europa. Nederlandse en Duitse zuivelaars kampen met een krappe aanvoer. De groeiende Poolse melkplas, in combinatie met seizoensmatige stijging, is dan ook een welkome aanvulling op de productieplannen van zuivelaars in onze regio.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden