Shutterstock

Nieuws Melk

Zuivelfutures nemen wereldwijd een hoge vlucht

9 Maart 2022 - Klaas van der Horst

De zuivelmarkt reageert iets rustiger op onder meer de oorlog in Oekraïne dan de graanmarkt. De prijzen gaan dus ook iets langzamer omhoog. Toch worden ook hier de producten gestaag duurder, naar niveau's die tot voor kort voor onmogelijk waren gehouden. De termijnmarkt leidt daarbij het sentiment.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De emoties spelen mondiaal het hoogst op op de termijnmarkt voor boter. Op 8 februari stond de cash settlement op de EEX op €6.005 per ton. In de weken daarvoor had de prijs wat op en neer bewogen en was er ook wel eens €5850 genoteerd. Historisch gezien ook geen lage prijs.

Een maand later blijken de prijzen behoorlijk verder opgelopen en is er bijna €400 bij de prijs per ton bij op gekomen. Bij de al bestaande zorgen over een krappe melkaanvoer en vrij kleine productvoorraden kwamen extra zorgen over handelsverstoringen door de oorlog in Oekraíne. Die drijven ook de zuivelprijzen nog verder op.

Hetzelfde gebeurde overigens op de Nieuw-Zeelandse NZX, waar de prijs in euro's gerekend ook dicht tegen de €6.400 aan schurkt.

MZXmb
De NZX voor boter op 8 maart, in US dollar per ton

In de Verenigde Staten ging de boterprijs het hardst omhoog, maar komt de prijs van een future-contract voor boter nog steeds iets lager uit dan in Europa of Nieuw-Zeeland. In een maand tijd kwam er op de CboT  (Chicago Board of Trade) zo'n €1.000 per ton bij en noteert boter-future nu omgerekend €5.624 per ton. dit is voor een belangrijk deel terug te voeren op de sterk gedaalde botervoorraden en een goede vraag naar boter en room.

Cbotmb
De future-prijzen voor boter op de Cbt stegen het hardst. De prijzen worden weergegeven in dollars per pound.

Magere melkpoeder doet het iets rustiger aan dan boter. Begin februari stond de cash-settlement op de EEX met €3640 per ton ook niet op een record. In januari was bijna €25 meer genoteerd. In de maand daarna ging het prijsniveau gestaag omhoog en is een prijs van €3.900 niet meer veraf. Toch verbleekt deze prijsstijging van zo'n €240 per ton bij wat er aan het boterfront gebeurde.

Op de NZX in Nieuw-Zeeland was een gelijksoortige prijsstijging te zien, al ging de prijs niet helemaal in hetzelfde ritme omhoog.

NZXsmptm
De prijs voor magere melkpoeder-futures ging in Nieuw-Zeeland iets meer schoksgewijs omhoog, deels gedicteerd door de veertiendaagse GDT-veiling.

In de VS tenslotte lijkt de termijnmarkt voor magere melk (NDM - nonfat dry milk) iets aarzelender en beweegt de prijs de laatste maand heel weinig. In januari daarentegen was de termijnmarkt voor NDM-poeder juist heel sterk omhoog gegaan.  

Cbtndm
De termijnmarkt voor NDM-melkpoeder in de VS ging de laatste maand juist minder snel omhoog.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden