Shutterstock

Analyse Melk

Verhitte prijsrally's maken vaste zuivel weer duurder

11 Maart 2022 - Klaas van der Horst

De prijzen voor vaste zuivel, en dan met name die voor boter en poeders, zijn weer hard omhoog gegaan. Boter stal de show en sleurde voor de verandering nu eens de roomprijs mee omhoog, in plaats van andersom. De melkpoederprijzen bereikten of slechtten nieuwe psychologische barières en mozzarella kwam prijstechnisch naast Gouda.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Qua verwaarding brengen boter en magere melkpoeder nu royaal meer op dan €60,00 per 100 kilo melk. Eigenlijk was dat begin deze week al het geval, nu des te meer. Daarmee worden de huidige spotmelkprijzen, zoals DCA die noteert, dan ook goed gerechtvaardigd vanuit de markt.

Wat precies de aanleiding is voor de plotselinge en scherpe stijging van de boterprijs, is onduidelijk. Het kan een inhaalvraag zijn, versterkt door het inzicht dat er amper voorraden zijn. Anderen noemen een Valio-tender als aanleiding. Daarbij werd zo'n 200 ton boter verkocht voor naar verluid €6.925 per ton. Hoe dan ook, de botermarkt sloeg bijna op hol. De notering ging met bijna €500 per ton omhoog naar €6.620 en trok de roomprijs mee naar boven. Wat gezien de recente historie voelt als de omgekeerde wereld. Wel past de kanttekening dat de prijzen betrekking hebben op leveringen in Q2, dus vanaf april. Voor dichterbij wordt vrijwel niets meer verkocht.

Magere melkpoeder was het andere vaste product dat qua prijs grote stappen zette. Vorige week leek €3.900 per ton nog vrij ambitieus, deze week wordt bij DCA een notering neergezet van €4.000 per ton.
Weipoeder voor food kwam €15 boven de psychologische grens van €1.500 per ton uit, ook een niet eerder behaald niveau.

Zo bezien is volle melkpoeder bijna een achterblijver, maar dat is het niet, want al werd geen €5.000 gemiddeld neergezet, er kwam wel €115 per ton bij de prijs op. Fat filled melkpoeder steeg misschien wel het meest bescheiden in prijs en bracht tussen de €3.400 en €3.450 per ton op.

Was de kaasmarkt dan de achterblijver? Toch niet helemaal. Ook hier gingen de prijzen over de hele linie omhoog, maar vergeleken met de stappen omhoog die mozzarella weer zette, deden met name de Goudse en Edammer kazen het een beetje magertjes. Mozzarella noteert deze week hoger dan Edammer kaas en kwam bijna langszij bij Goudse kaas, terwijl het volume droge stof in mozzarella toch beduidend lager is.

Waarschijnlijk speelt het seizoenseffect hierbij een rol. Mozzarella wordt veel geproduceerd voor de horeca en die wil zich voor de komende tijd van voldoende product voorzien.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden