Shutterstock

Nieuws melkaanvoer

Nederlandse melkaanvoer trekt iets bij

11 Maart 2022 - Klaas van der Horst

De Nederlandse melkaanvoer is over februari 2022 seizoensmatig gedaald ten opzichte van de voorgaande maand, wat een jaarlijks patroon is. Toch is de achterstand ten opzichte februari 2021 iets gedaald. Nog een opvallende constatering is dat de geleverde liters opnieuw iets lagere gehalten bevatten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Nederlandse melkaanvoer komt in februari uit op 1.065.435 ton, wat neerkomt op een daling met 1,5% ten opzichte van februari 2021. In januari liep de melkaanvoer nog 2,7% achter ten opzichte van januari 2021. Het gemiddelde vetpercentage in de melk ging ondertussen nog verder omlaag en kwam uit op 4,51%. Een jaar geleden bedroeg dat nog 4,6%, en in januari was het nog 4,53%.

Vetproductie blijft weer meer achter
De totale vetproductie kwam in februari dan ook uit op 48.058 ton, wat bijna 3,5% minder is dan een jaar eerder. In januari lag de vetproductie nog 3,9% achter op vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Het geeft aan dat de Nederlands melkveehouderij nog altijd moeite heeft om de hogere vet- en eiwitprijzen ten volle te benutten. Aan de kwaliteit van het ruwvoer is niet veel te veranderen, maar extra bijvoeren is kennelijk ook geen optie geweest, of heeft niet geholpen. De melkaanvoer blijft structureel lager dan in de voorgaande jaren.

Ten opzichte van een reeks buurlanden doet Nederland het overigens nog redelijk goed. In Duitsland was de achterstand in melkaanvoer eind februari ongeveer 1,6%, in Frankrijk nog steeds meer dan 2%.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden