Shutterstock

Nieuws melk

Spot- en termijnprijzen melkpoeder nek aan nek

14 Maart 2022 - Klaas van der Horst

De prijzen voor magere melkpoeder blijven gestaag verder stijgen. Werd vorige week bij DCA een magere melkpoeder-notering vastgesteld van €4.000 per ton voor melkpoeder  voor humane consumptie (food), deze week gaan de prijzen alweer verder omhoog. Ze wedijveren met de termijnmarkt om de hoogste notering.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bij online zuivelveiling DAO werd maandag een partij magere melkpoeder voor veevoer (feed) ook al voor €4.000 per ton verkocht. Het gaat weliswaar over product dat vanaf juli geleverd zal worden, maar het is niettemin een recordprijs voor een feed-product.

DAO
Magere melkpoeder feed is verkocht voor bijna 2,5 maal de interventieprijs.

In 2017 en 2018 werden juist nog grote hoeveelheden magere melkpoeder ingekocht door de Europese Commissie omdat de prijzen onder het interventieniveau kwamen (€1.694 per ton). In 2019 werden deze  voorraden weer terug op markt gebracht en via tenders verkocht.
Sindsdien is de markt voor magere melkpoeder geleidelijk weer hersteld. Wel was er in het voorjaar van 2020 nog een kleine dip, waarbij de prijzen onder de €1.850 per ton daalden.

Vanaf augustus vorig jaar is evenwel een sterk opgaande lijn in de prijzen waar te nemen. Medio februari leek weer een daling in zicht, met de verwachting dat een toenemende melkaanvoer voor enige ontspanning in de markt zou zorgen.

De oorlog in Oekraïne zorgde voor een totaal ander beeld. De toch al hoge energieprijzen (die bij het verpoederen van melk veel gewicht in de schaal leggen), gecombineerd met zorgen over verstoorde aanvoerlijnen en angst om te weinig voorraden te hebben, maakten dat de prijzen versneld omhoogschoten naar nieuwe en niet eerder geziene prijsrecords. 
In zulke situaties maakt de termijnmarkt soms extra uitschieters omhoog, maar momenteel is dat niet het geval. De prijzen op de spotmarkt en op de termijnmarkt (zie de EEX) gaan, met vergelijkbare prijzen, beide even hard omhoog.   

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden