Shutterstock

Analyse Zuivelmarkt

Global Dairy Trade laat trendbreuk(je) zien

15 Maart 2022 - Wouter Baan

De opmars die de Global Dairy Trade in de voorbije maanden liet zien, is vandaag (15 maart) beëindigd. Tijdens de tweede zuivelveiling in maart toont de gemiddelde prijs een lichte daling en daarmee dus een trendbreuk. Of althans een breukje. Dit neemt niet weg dat sommige fabricaten verder aantrekken.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na een maandenlange opmars is het even wennen nu sommige zuivelprijzen rood verkleuren. De grootste prijsdaling komt op het conto van volle melkpoeder: -2,1% tot $4,4596 per ton. Ook de boterprijs doet duidelijk een stap terug en daalt met 1,8% tot $6,958. De gemiddelde prijs daalt per saldo met -0,9% tot $5,039. Het verhandelde volume zakt terug tot 23.000 ton, wat historisch gezien gemiddeld is. De relatief beperkte procentuele daling van de gemiddelde prijs verklapt dat er ook stijgers zijn. Zo laat de prijs van magere melkpoeder een plus van 1,6% tot $4,545 en vestigt daarmee een nieuw record. Cheddar plust met 0,3 tot $6,412 per ton, wat eveneens een all time high is. 

Pas op de plaats
Toch kunnen we op basis van de uitslag concluderen dat de trendzettende zuivelveiling in Nieuw-Zeeland een pas op de plaats maakt. Op zich is dat niet verwonderlijk na de extreme prijsrally die in de achterliggende periode zichtbaar was. De correctie werd door sommige marktpartijen half februari al verwacht, maar bleef tot nu toe uit.  

Tot en met vandaag werd de Europese zuivelmarkt als vast omschreven, waarbij de prijzen van kaas, poeder en boter snel oplopen. Mogelijk dat de lichte daling van de GDT het oververhitte marktsentiment hier wat laat afkoelen, maar dat hoeft niet zo te zijn. Door de krappe melkaanvoer wereldwijd en de eveneens krappe voorraden ligt een grote correctie sowieso niet voor de hand. Temeer omdat de vraag naar zuivelproducten wereldwijd als goed wordt omschreven. De hoge prijzen zorgen vooralsnog niet tot vraaguitval, zo geven insiders aan. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden