Shutterstock

Analyse Zuivelbusiness

Hoogtevrees wordt voelbaar op zuivelmarkten

18 Maart 2022 - Klaas van der Horst

Op delen van de zuivelmarkt zijn de prijzen in de voorbije week zo hard omhoog gegaan dat partijen last beginnen te krijgen van hoogtevrees. Roomprijzen van meer dan €8000 per ton en foliekaasprijzen die tegen de €5000 aan hikken, stellen de zenuwen van menige partij op de proef. Toch wordt gekocht, want de angst om geen product te kunnen bemachtigen is sterker.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meest gematigde beeld bij de vaste zuivel was misschien nog wel te zien op de poedermarkt, zoals DCA noteert. Nu is €130 erbij in een week tijd geen kleinigheid voor magere melkpoeder food. Zeker niet bij de huidige prijsniveau's, maar dat is op deze deelmarkt dan wel de meest extreme beweging. Magere melkpoeder voor veevoer steeg iets kalmer in prijs.

{{dataviewSnapshot(46_1647529794)}}

Volle melkpoeder kwam qua prijsstijging vlot achter magere melkpoeder food aan, maar de handel in dit product is veel minder levendig. Fat Filled melkpoeder kwam uit op ongeveer €3.475 per ton.

De prijzen voor weipoeder kregen opvallend genoeg juist een kleine correctie te verwerken. Of dit het begin is van een trendbreuk, of dat het gaat om niet meer dan nu is te zien, valt onmogelijk te zeggen. Er bestaat een groot gevoel van volatiliteit in de markt en sentiment kan snel veranderen. 

Spannender is het op de kaasmarkt. Diverse partijen kwamen erachter dat ze voor het tweede kwartaal niet voldoende kaas hadden ingekocht, terwijl een reeks grote producenten weinig meer aan te bieden heeft. Dat wordt in ieder geval gezegd. Die situatie zorgde voor een sterk prijsopdrijvend effect. Het sterkst was dat merkbaar bij mozzarella.

Mozzarella stoomt Gouda voorbij
De prijs van mozzarella ging volgens de notering van DCA met €370 per ton omhoog naar €4.930. Daarmee steeg het niet alleen sterker in prijs dan de andere kaassoorten, maar werd het ook nog eens duurder dan bijvoorbeeld Goudse en Edammer foliekaas. Terwijl dat producten zijn met een veel hoger drogestofgehalte. Dat is voor de kopers evenwel niet het doorslaggevende argument.

De noteringen voor Cheddar curd en mild stegen het kalmst, maar naderen toch wel bijna de €5.300 per ton.

Bij de producenten smaken de huidige prijzen naar meer. Hier en daar wordt voor foliekaas met levering in het derde kwartaal al een prijs gevraagd van €6.000 per ton. Aan de kopers is het ter beoordeling of ze dat realistisch vinden of niet. 

Bij boter ging de prijs na een hectische voorgaande week vrij kalm omhoog en kwam de DCA-notering uit op €6.730 per ton, maar wel binnen een brede prijsrange.

Prijspieken room tot €8.200
De prijsstijging bij de boter verbleekte evenwel bij wat er gebeurde met  room. Daar kwam de notering door een gemiddelde stijging met €635 uit op bijna €8.000 per ton, terwijl er in de loop van de week uitschieters omhoog zijn geregisteerd tot wel €8.200 per ton.

De spotprijs voor rauwe melk steeg vooral in Nederland nog iets, terwijl die in Duitsland grotendeels stabiel bleef. Er lijkt ook een iets ruimer aanbod te zijn, al loopt de Duitse melkaanvoer volgens de laatste cijfers weer iets meer achter op vorig jaar dan vorige week bekend was (-1,7% in plaats van -1,6%). 

Magere melk krijgt tik
De notering van magere melkconcentraat was de sterkste stijger na room en tikte bijna de €3.600 per ton aan. Opvallend was dat de prijs voor magere melk juist een tikje naar beneden kreeg. Dit was een neveneffect van de sterke vraag naar room. Er werd zoveel melk ontroomd dat er even iets minder plaats was voor het bijproduct.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden