Sybrand Bouma

Interview Melk

'Bio-melkveehouderij kan keten sluiten door oorlog'

21 Maart 2022 - Klaas van der Horst

Niet voor alle biologische sectoren zijn de gevolgen van de oorlog in Oekraïne even makkelijk op te lossen, maar voor de biologische melkveehouderij zijn de gevolgen behapbaar. Dit verzekert Sybrand Bouma, voorzitter van vereniging De Natuurweide.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bouma: "Ik merk dat er een lobby gaande is om het overal een tandje minder te doen, kalmer aan met de Farm-to-Fork-strategie en zo. Zo denk ik er niet over. Dit is naar mijn overtuiging juist het moment om zaken goed aan te pakken. De biologische melkveehouderij bedruipt zich al grotendeels zelf. Nu moeten we doorzetten!"

Jullie voelen de gevolgen niet van een verstoorde grondstofaanvoer en dergelijke?
"Ook wij voelen wel degelijk de gevolgen, want ook in onze sector komen grondstoffen uit de Oekraïne. We moeten het daar evenwel zonder kunnen stellen. Door de biologische regelgeving zijn al veel biologische melkveehouders in min of meerdere mate verweven met biologische akkerbouwers. Dit noemen we sectorale biologische grondgebondenheid, waarbij men gewend is om afspraken te maken over mest, maar veelal ook over voer. Er zijn ook biologische melkveehouders die volledig zelfvoorzienend zijn en een ander deel heeft over het voer afspraken gemaakt met een voerleverancier. Hier kunnen verschillen in impact ontstaan."

Biologische melkveehouderij wil kleine deel gangbare input verder uitfaseren

Sybrand Bouma (De Natuurweide)

"Dit past ook in een strategie om alles want gangbaar is, niet meer toe te laten in ons systeem. De biologische melkveehouderij heeft dus het streven om het kleine deel gangbare input verder uit te faseren. Voorstellen vanuit de sector hierover aangaande mest en strooisel, zijn voor dit jaar nog niet overgenomen door het ministerie. Per 2023 hopen we hier weer stappen in te zetten."

"Wat niet helpt, is dat we continu de gangbare gedachte over ons heen krijgen (Bouma bedoelt: ingegeven vanuit het denken van de gangbare landbouw). Zo lag er vorige week weer een brief bij het ministerie van LNV met het verzoek om een klein deel gangbaar in biologisch voer toe te laten. Dat was helemaal niet met ons overlegd. Wij hebben een systeem dat goed werkt, verpest dat niet, zou ik zeggen."

Waar komt zo'n verzoek dan vandaan? Uit de voersector?
"Daar lijkt het op. Maar wel gedreven door  enkelingen die op dit moment in de knoei zitten met een paar essentiële grondstoffen. Het overgrote deel heeft haar zaken goed op orde."

U klinkt heel verantwoord biologisch, maar er zijn in de biologische melkveehouderij ook bedrijven die meer productiegedreven zijn. Die zullen niet allemaal uw visie onderschrijven.
"We hebben een gezamenlijk belang binnen de biologische kaders. De gevolgen voor individuele bedrijven binnen deze kaders kunnen erg verschillen, maar in gezamenlijk overleg kunnen ook weer nieuwe inzichten en oplossingen ontstaan. Dit zijn we in de biologische landbouw gewend."

De maatregelen om de sector nog meer zelfvoorzienend te maken, en dus minder afhankelijk van import en dergelijke, kosten geld. De biologische melkprijs is minder hard omhoog gegaan dan de gangbare. Is dat niet lastig?
"Ook de biologische melkprijs is gestegen. Uiteraard zit er een balans tussen inkomsten en kosten en daarmee de ontwikkelagenda."

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden