Shutterstock

Analyse Elektriciteit

Veel onbalans op het net, biedt subsidie soelaas?

22 Maart 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De elektriciteitsmarkt blijft onrustig maar de zeer grote prijssprongen van dag tot dag zoals eerder deze maand zijn enigszins achter de rug. Het elektriciteitsnet begint daarbij vol te raken en dat staat de ontwikkeling van vooral nieuwe zonneparken in de weg. Het ministerie heeft in de SDE++ subsidie daarvoor dit jaar aanvullende maatregelen genomen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De elektriciteitsmarkt is net als de gas en oliemarkt ook weer een beetje tot bedaren gekomen. Vorige dinsdag 15 maart noteerde de EPEX spot €271,11 per MWh. Dat daalde gestaag naar uiteindelijk €147,88 per MWh op zaterdag 19 maart het laagste niveau van de voorbije zeven dagen. Gisteren kwam de EPEX uit op €217,02 per MWh.

Het relatief zachte en zonnige weer dat verschillende weerberichten voorspellen zorgt voor een kleinere vraag naar energie voor verwarming en over dag een ruimer aanbod van energie opgewekt met zonnepanelen. Dat hoeft volgens analisten geen daling van de elektriciteitsprijs tot gevolg te hebben. Vooral in de ochtend- en avondpiek is er relatief weinig goedkope groene stroom beschikbaar en moeten de kolen- en gasgestookte centrales volop bijspringen en de netbeheerder moet alle zeilen bij zetten om het net in evenwicht te houden. Het gevolg zijn grote verschillen in de uur-prijzen voor elektriciteit.

Aanpassing subsidieregeling
Het elektriciteitsnet begint vol te raken en dat levert vooral voor het ontwikkelen van nieuwe zonnepaneel projecten problemen op. De energie op de piekuren voor korte tijd opslaan in accu's zou daarvoor een oplossing kunnen zijn. Voor de SDE++ komen baterijen voorlopig nog niet in aanmerking. Dat heeft Rob Jetten minister voor Klimaat en Energie in de kamerbrief over de openstelling van de SDE++ subsidie van vrijdag 18 maart aangegeven. De minister baseert zich daarbij op het advies van het PBL, dat stelt dat er aan de berekening van het subsidiebedrag en de uitvoering enkele fundamentele bezwaren kleven. Daarnaast blijkt volgen Jetten uit het advies dat de geschatte kosten per ton CO2 dat met baterijen wordt vermeden ver boven de bovengrens van €300 per ton uitkomt. Om op het volle elektriciteitsnet toch nieuwe zon-pv projecten te kunnen realiseren wil Jetten het piekvermogen van zonne-installaties begrenzen. Projecten die groter zijn dan 1MWp krijgen mogen om in aanmerking te komen voor de SDE++ subsidie een teruglevercapaciteit hebben van van maximaal 50% van het piekvermogen. Deze eis geldt niet voor kleinere installaties en voor zonvolgende systemen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden