Agrifoto

Nieuws Voermarkt

Hectische voermarkt stuwt prijs bierbostel en snijmaïs

22 Maart 2022 - Stef Wissink

De markt voor ruwvoeders en bijproducten wordt verder getekend door de situatie op de grondstoffenmarkten. De handel in voeders loopt goed door en naast de al tijden grote vraag naar bierbostel zijn nu ook een aantal ruwvoeders meer in trek bij veehouders.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De onzekerheid over de beschikbaarheid en prijsvorming van grondstoffen zorgt voor een goed doorlopende handel, zo melden handelaren. Links en rechts anticiperen veehouders door wat meer snijmaïs te bestellen dan gebruikelijk. Zij vrezen de hoge aankoopkosten voor het product zelf, de beschikbaarheid ervan of de kosten voor de teelt. Door wat extra product te kopen, leggen zij uit voorzorg vast een kleine buffer aan. Ook kuilgras blijft goed gevraagd en houdt het hoge prijsniveau vast. De indicatieprijs voor snijmaïs stijgt opnieuw €2,50 en komt nu uit op €77,50 per ton. De indicatieprijs staat op €72,50 per ton.

Handel in stro oogt wat rustiger
De handel in overige ruwvoeders loopt op een normaal niveau door, al wordt de handel in stro als wat rustiger omschreven. De indicatieprijzen blijven vooralsnog onveranderd staan op gemiddeld €132,50 per ton, variërend van €130.00 in het zuiden tot zo'n €140,00 in het noorden. Dat de prijs ondanks een wat rustigere vraag onveranderd blijft, komt ook doordat handelaren recent de sterk gestegen transportkosten hebben doorvertaald in de noteringen, zo klinkt het.

Ook de prijzen voor overige ruwvoerders als zwenk (€145 per ton), beemd (€135 per ton) en Engels raaigras (€130 per ton) blijven onveranderd.

Bierbostel blijvend krap
De vraag naar bierbostel is nog altijd groter dan het beschikbare aanbod. De prijzen voor eiwitrijke grondstoffen liepen recent ook verder op. Hoewel soja op het moment nog wel redelijk beschikbaar lijkt, is het product wel flink duurder geworden. Hierdoor rekenen alternatieven nog altijd goed. Bierbostel stijgt deze week opnieuw €0,05 per procent droge stof, en de indicatieprijs komt uit op €3,50 per procent droge stof.

Aaardappelbijproducten stegen deze week niet verder in prijs. Het aanbod vanuit de industrie is op het moment iets groter nu er veel oudere aardappels uit de opslagen worden verwerkt. Toch zal het eventuele effect van verder stijgende grondstofprijzen ook zijn uitwerking hebben op de markt voor aardappelbijproducten.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden