Shutterstock

Nieuws Melkaanvoer

Melkaanvoer Nieuw-Zeeland zakt nog dieper

23 Maart 2022 - Wouter Baan

De melkaanvoer in Nieuw-Zeeland blijft fors achter op voorgaande jaren. Sterker nog, het verschil wordt met de maand groter. De weersomstandigheden zijn dit seizoen verre van ideaal en dat uit zich in de cijfers.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In februari collecteerden Nieuw-Zeelandse verwerkers 1,773 miljoen ton, zo blijkt uit cijfers van brancheorganisatie Dcanz. Dit is een daling van 6,1% tegenover dezelfde maand in 2021 en tevens het laagste volume in februari sinds 2013. In het lopende seizoen, dat in afgelopen juli begon en in juni eindigt, bedraagt de achterstand nu bijna 4%. De krimp is opvallend in het kader van de recordhoge melkprijs die bij Fonterra (maar ook bij andere verwerkers) in het verschiet ligt.

Slachtcijfers fors lager
De krimp is een gevolg van lagere dieraantallen. Die tendens lijkt nu wel gestopt. De slachtcijfers lagen afgelopen maand bijna 10% onder het niveau van vorig jaar. Desondanks blijft de productie achter. Dit houdt ook verband met de grillige klimaatomstandigheden dit seizoen. Hier is de Nieuw-Zeelandse melkveehouderij zeer gevoelig voor, gezien veel melkveehouders daar volledig weiden.

Grillig weer
Waar het voorjaar te nat was, is de nazomer op veel plekken juist droog. De droogte speelt met name op het Zuidereiland. Nieuw-Zeelandse media schrijven over een gebrek aan ruwvoer. Op het Noordereiland is op sommige plekken momenteel juist wateroverlast, wat uiteraard ook niet bevorderlijk is voor de melkproductie.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden